AddToAny

Aroniapioneren

Aroniapioneren
Vi ser den gjerne pynte opp i en og annen hage, i rundkjøringer og langs veiene. Men innovative bønder har oppdaget at aroniabusken kan være så mye mer enn en prydbusk: Bærene fra den robuste og vakre busken er nemlig fulle av sunne plantestoffer.
EN STUDIETUR i 1995 ble en åpenbaring for Karl Erik Sylling, gründer og aroniabonde på Ulleland gård. I Polen så han og kollegaene for første gang aronia som var dyrket for bærenes skyld. Karl Erik og co skulle bli de første i Norge til å dyrke aroniabær som mat, og i årene som fulgte skulle han virkelig få oppleve å være David mot Goliat i kampen for å få plass i butikkhyllene.
- Vi kjente aronia hjemmefra som prydbusk og hekkeplante, og den er ofte brukt i Vegvesenets grøntanlegg. Men ingen dyrket busken for bærenes skyld. I Polen ble vi fortalt at aronia var godt kjent i Øst-Europa som mat og medisin, og mye solgt på apotekene. De var opptatt av helseegenskapene, det sorte bæret inneholder store mengder med antioksidanter. Dette måtte jo prøves hjemme, forteller Karl Erik.

VED DRAMMENSELVA, i enden av en landevei, mellom skogdekte åser og rader med bærbusker og frukttrær, ligger Ulleland gård i Øvre Eiker. En staselig, rødmalt gård som i sin tid var et gods. I tre generasjoner har familien drevet den gamle gården, helt siden Karl Eriks farfar kjøpte den i 1928. Opprinnelig er familien Sylling, ikke overraskende, fra bygda Sylling, i Lier kommune. Det har vært jordbruk på gården helt siden vikingtiden, selv da Ulleland gods var eid av adelen, og kongen overnattet her på vei til Tunsberg.
Nå driver Karl Erik gården alene, med hjelp fra sesongarbeidere og sønnen som en dag vil ta over gården. Han er en travel mann. Ved siden av aronia- og solbærbusker dyrker han korn, frø til silofôr og gras, og erter. På gården har han også slaktekylling, og rundt gården er det tusen mål med skog som han forvalter. - Du har vel ikke h�
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt