AddToAny

Arbeidsliv Utvalg vil styrke arbeidstakernes rettigheter Økt innflytelse på arbeidsplassen, bedre rettigheter for ansatte og redusert mulighet for å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret. Det er bare noen av en rekke forslag arbeidstakersiden st...

LEDET UTVALGET: Advokat Jan Fougner, partner i advokatfirmaet Wiersholm, har ledet det Regjeringsoppnevnte utvalget som har hatt som oppgave å vurdere ulike tilknytningsformer og virksomhetsorganisering i arbeidslivet.
(Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB)

Utvalg vil styrke arbeidstakernes rettigheter

Økt innflytelse på arbeidsplassen, bedre rettigheter for ansatte og redusert mulighet for å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret. Det er bare noen av en rekke forslag arbeidstakersiden står sammen om i det regjeringsoppnevnte Fougner-utvalget.

Norsk arbeidsliv står overfor store utfordringer. Sentrale drivkrefter er digitalisering og automatisering, globalisering, klimaendringer og endret befolkningssammensetning.

Det påvirker hvordan virksomheter i privat og offentlig sektor organiseres, hvilken innflytelse de ansatte har og hvilken tilknytning de har til arbeidsplassen. Nå vil fagbevegelsen ta grep.

Fougner-utvalget har hatt som oppgave å vurdere ulike tilknytningsformer og virksomhetsorganisering i arbeidslivet. Advokat Jan Fougner har ledet utvalget og partene i arbeidslivet har vært representert, i tillegg til tre uavhengige eksperter.

IVARETAR DET BESTE I ARBEIDSLIVET

Nå er rapporten klar og fagbevegelsen utgjør et flertall, sammen med de uavhengige ekspertene, med en rekke viktige endringsforslag som bidrar til å videreføre og forsterke den norske modellen.

STYRKER ARBEIDSLIVET: - Vi er glade for å ha fått med oss utvalget på forslag som vil styrke det organiserte arbeidslivet og ansattes arbeidsvilkår i hele norsk arbeidsliv, sier Hans-Erik Skjæggerud, 1. nestleder i YS. (Foto: YS/NTB Scanpix)

-Vi har de siste årene sett en tendens til at enkelte virksomheter har prøvd å finne kreative måter å omgå sentrale elementer i den norske arbeidslivmodellen. Vi er glade for å ha fått med oss utvalget på forslag som vil styrke det organiserte arbeidslivet og ansattes arbeidsvilkår i hele norsk arbeidsliv, sier Hans-Erik Skjæggerud, 1. nestleder i YS.

Arbeidstakersiden mener utvalget kommer med helt nødvendige justeringer for å styrke ansattes innflytelse på egen arbeidsplass og hindre at virksomheter skal kunne organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret.

- Utvalget kommer også med forslag som begrenser virksomhetenes muligheter til å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret sitt. Norwegian-saken viser at det er et stort behov for tydeliggjøring av regelverket på dette området, sier Skjæggerud.

Begrenser virksomhetenes muligheter til å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret sitt.

Hans-Erik Sk

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

-Vi som jobber i finans står ovenfor et kompetanseløft og et skifte som gjør at vi må følge med på hva som skjer, sier Anne Marit Benjamin i Fremtind.
Finansfokus 24.09.2021
Finanstilsynet frykter høye priser på næringseiendom og følger av pandemien kan gi redusert etterspørsel og finansiell ustabilitet. I markedene Stavanger og Trondheim er situasjonen ulik.
Finansfokus 23.09.2021
Regjeringsskiftet kan ventes å gi fortsatt medvind for sparebanksektoren. Solberg-regjeringen rakk å gi startsignalet for en utredning av sektorens kapitalstruktur.
Finansfokus 22.09.2021
I dag starter Borgarting lagmannsrett ankebehandlingen av dommen fra Oslo tingrett i den såkalte AFP-saken der et medlem i Finansforbundet fikk avslag på sin AFP-søknad. Partene står langt fra hverandre juridisk.
Finansfokus 21.09.2021
Aldri før har kapitalen vært større. Ved utgangen av første halvår i år hadde Konfliktfondet en størrelse på 987 millioner kroner.
Finansfokus 20.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt