AddToAny

Altomfattende konsekvenser

Atomvåpentrusselen har blitt aktualisert som følge av krigen i Ukraina. Likevel preges den politiske debatten av øredøvende taushet når det gjelder å snakke om det egentlige spørsmålet: At noen få stater sitter på makta til å utslette menneskeheten.
FNs atomvåpenforbud trådte i kraft 22. januar 2021. 122 stater stemte for forbudet, 86 har signert og 59 har ratifisert avtalen. Verken de ni atomstatene eller de 32 paraplystatene (stater som baserer seg på beskyttelse fra atommakter - inkludert Norge) anerkjenner traktaten.
- I statsminister Jonas Gahr Støres tvsendte tale til barn om krigen i Ukraina ble ikke atomvåpen nevnt med ett ord. Det er liten politisk vilje og evnen til å snakke om dette, sier seniorrådgiver Grethe Østern i avdeling for minerydding og nedrustning i Norsk Folkehjelp.
Hun mener at norske barn trenger å høre fra statsministeren at når krigen i Ukraina er over, vil regjeringen ta initiativet til at alle land legger en plan for hvordan vi skal bli kvitt atomvåpnene.
- Barn trenger å høre at det finnes voksne som jobber med saken, og som sier at selv om det blir kjempevanskelig, så skal de ikke gi seg, sier hun.

NÆR-DØDEN-OPPLEVELSE. Den tidligere kanadiske nedrustningsforhandleren Earl Turcotte uttalte nylig:
«Hvis denne konflikten ender uten utslettelse av vår art, bør den likevel betraktes som en verdensomspennende nær-døden-opplevelse, og folket i De forente nasjoner bør kreve total avskaffelse av atomvåpen så raskt som menneskeli
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi jobber med internasjonalt utviklingsarbeid, humanitær minerydding, sanitet og redningstjeneste, integrering og asyl.
Appell 04.12.2023
Grufulle tap av menneskeliv i Gaza. En kraftig økning i uro og vold mot sivile palestinere på Vestbredden. Daglig leder av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon PFU, Abbas Milhem, har aldri før sett noe som ligner på det som skjer i Palestina nå.
Appell 04.12.2023
Å våkne hver dag med triste nyheter er blitt et faktum på Gazastripen Mer enn 200 palestinere drept i natt av israelske luftangrep Og dessverre i
Appell 04.12.2023
Norsk Folkehjelp Kongsvinger stiller alltid opp når de blir spurt om å bidra i lokalsamfunnet. For å få til dette er det én ting som gjelder: Et aktivt styre.
Appell 04.12.2023
Appell 04.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt