AddToAny

Alle har de hatt lederjobber i skandalerammede Sykehuspartner. Nå skal de endre politiets datasystemer.

Alle har de hatt lederjobber i skandalerammede Sykehuspartner. Nå skal de endre politiets datasystemer.
En av dem har gjennomført en hard omorganisering og den andre spilte en rolle i en IKT-skandale. Møt politiets IKT-sjefer. Utdaterte dataverktøy. Nedetid på viktige systemer.
Et mislykket gigantprosjekt til en kvart milliard tapte kroner for å få IKT-skuta på rett kjøl..

Politiets dataverktøy og datainfrastruktur har i mange år vært forsømt og har etterlatt politiet med et stort og dyrt IKT-etterslep. Friske penger på politibudsjettet forsvant rett inn i nye servere og maskinvare, og bidro ikke til mer politi, slik man kanskje kunne forvente.

De siste årene er det gjort store investeringer i servere og annen datainfrastruktur som kjører politiets programvare. IKT-styringen er flyttet fra hvert enkelt politidistrikt og samlet hos et større Politiets IKT-tjenester.

Polititoppene har fått hodet over vannet, og tør nå se framover. Det nye spørsmålet de stiller seg er hvordan digitaliseringen av politiet kan skje raskere. Hva slags behov politiet har for dataverktøy framover og i hvilken grad markedet skal involveres i å lage dem, er nøkkelspørsmål.

For å finne svar har politiet i vinter og vår laget en ny strategi for utviklingen av IKT i politiet.

Men hvem står ansvarlige for å gjennomføre endringene? Tre navn er særlig sentrale:

Politiets IKT-direktør Cato Rindal kom til politiet i 2013. Han er øverste IKT-sjef i politiet, leder Politidirektoratets IKT-avdeling og sitter i ledergruppa til politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Wilfred Østgulen er sjef for Seksjon for strategi og arkitektur i Politidirektoratets IKT-avdeling. Han sitter under Rindal, men fungerer som IKT-direktør i Rindals fravær. Mens Rindal godkjenner og er øverste ansvarlig for nye IKT-strategi, er det Østgulen som har ledet det daglige arbeidet.

Merethe Austgulen kom til politiet 1. januar i år. Hun er ny direktør i Politiets IKT-tjenester (PIT), særorganet som har ansvar for gjennomføringen av politiets IKT-strategier.

Kort oppsummert sørger Rindal og Østgulen for å legge strategiene og å legge dem fram for politidirektøren. Austgulen har ansvaret for å gjennomføre dem i Politiets IKT-tjenester.

Vi kunne stoppet der og hoppet rett til hva strategien inneholder. Det skal du også få lese. Men jobben de har foran seg er viktig. Det er politifolks arbeidshverdag og til syvende og sist innbyggernes trygghet det er snakk om. I tillegg koster det veldig mye penger. Derfor er det verdt å stille seg spørsmålet:

«Hvem er de tre egentlig?»

Man skal ikke mange årene tilbake for å finne ut at de tre IKT-toppene som nå sitter samlet i politiet, har vært på samme sted før. Arbeidsplassen de jobbet på sist, har fått et frynsete rykte blant de som er opptatt av IKT-sikkerhet og IKT-styring.

Rindal, Østgulen og Austgulen er alle tre hentet fra Sykehuspartner.

Samme start og samme slutt

Rundt 1,2 millioner nordmenn har en profil på nettstedet LinkedIn, der de knytter kontakter innen forretninger og arbeidsliv. På LinkedIn ligger brukernes CV åpen for alle, forutsatt at de har fylt den ut riktig selv, og i noen bransjer betyr LinkedIn-profilen mer enn i andre. Advokater og konsulenter virker for eksempel flinke på å ha ryddige og oppdaterte LinkedIn-profiler.

En

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt