AddToAny

All kraft i roten

All kraft i roten
Rabarbraplanten har en fascinerende fortid, en absolutt nåtid og kanskje en fremtid i din hage eller potte. Den var og er en ettertraktet plante til medisinsk bruk, en gammeldags prydplante, og en sunn og spesiell matplante, avlet frem med en særegen og pikant smak. Sesongen er ikke så kort som du kanskje tror!
DET FINNES et område i England som kalles rabarbratriangelet. Før 2. verdenskrig produserte dette området 90 prosent av all innendørs dyrket rabarbra som ble konsumert i verden. Området strakk seg fra Wakefield til Leeds og Bradford. Etter krigen ble mer eksotiske varer som bananer og ananas mer tilgjengelige i Europa, og rabarbraen som matplante mistet mye av sin popularitet. Planten hadde sørget for nyttige C-vitaminer gjennom en lang krig også, så folk hadde antagelig fått nok for en stund.

Men rabarbraen har fått en renessanse. Historiene om dyrking i mørke kjellere, i seg selv et lite under, er løftet frem gjennom sosiale medier og verdens beste kokker har tatt stenglene i bruk på nye og finurlige måter. De lager pulver som smakstilsetter, på Maaemo lager de en kald olje av roten og på Noma laget de en fantastisk rabarbramousse.

Til fet mat gir rabarbraen en velkommen syre som tilbehør, og som dessert er grøt eller suppe en årlig høydare i mange familier. Kanskje har vi også gått litt lei av de eksotiske og importerte smakene og i større grad begynt å verdsette de utrolige smakene som gror her, lokalt, hjemme hos oss selv.

RABARBRA FRA Wakefield fikk status som beskyttet råvare i 2010, og selv om produksjonen er langt mindre enn i stenglenes glansdager er det stor aktivitet fra januar til mars, nå i et område mellom Wakefield, Morley og Rothwell. Wakefield har også en rabarbrafestival - noe de for øvrig har i flere land; i USA, Australia, Canada og Japan i juni, i England er den i mars. I Norge gikk den eneste bedriften som virkelig satset stort på rabarbra, Fuhrs vinkjeller i Grimstad, inn for noen år siden.

Produksjonen i rabarbratrianglet er så interessant at mange reiser hit nettopp for å oppleve den mystiske dyrkingen. I mørke, fuktige kjellere ligger rabarbrarøtter som ikke skal ha lys. Utsettes de for lys trer fotosyntesen inn, og stenglene blir grønne, harde og ikke så smakfulle. De besøkende, og de som høster stenglene, bruker stearinlys som lyskilde for ikke å forstyrre dem. I mangel av lys får rabarbraen en delikat rosa farge. Forced rhubarb kaller de denne dyrkingsmetoden som forlenger sesongen med flere måneder.



RABARBRA ER en gammel og hardfør staude, teknisk sett en grønnsak, selv om den brukes mest som en frukt. De tidligste nedtegningene kan påvise dens eksistens tilbake til 2700 år f.kr. , til Kina der den ble dyrket til medisinsk bruk. Ved avdelingen for kinesiske studier på universitetet i Stockholm har de kunnet følge historien om rabarbraen gjennom hele 25 dynastislekter som alle har verdsatt og hatt nytte av rabarbraen som medisin. Etter en grensekonflikt med Russland bestemte keiser Qianlong i Qing-dynastiet i 1790 at Europa fikk k
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt