AddToAny

AFP-reform på avveie?

I høst avholder Fellesforbundet landsmøte. Det kan avgjøre veien videre for Avtalefestet pensjon (AFP). Å fortsette akkurat som før er ikke et alternativ, mener NNN.
«Internt drama i LO» skriver VG. «Full krangel» skriver FriFagbevegelse. Stor usikkerhet, nøyer vi oss med her i NNN-arbeideren.
Men fasitens tale er uansett tydelig, fem og et halvt år etter «AFP-tariffoppgjøret» i 2018: Ingenting har skjedd med AFP-ordningen i privat sektor. Stikk i strid med ønskene i hele LO, inkludert NNN. Men Fellesforbundets landsmøte i høst kan gjøre at endringene blir mindre enn det man så for seg for fem år siden.

KLARE ØNSKER
En kjapp oppsummering av AFP-kronologien: I 2018 valgte LO å gå sammen i et samordnet tariffoppgjør, altså der LO forhandlet direkte med NHO. Dette for å legge hardt press på NHO for å få til en reformert AFP. Ønsket da som nå er at flere skal oppnå AFP, «hullene» som mange faller i skal tettes.
Noe reformert AFP ble det ikke i 2018, men målet var at alle LO-medlemmene skulle stemme over en ny AFP i 2019. Men utredningen kom ikke før 2021, og den avslørte store problemer med finansieringen av den nye modellen.
Spol fram ett år til, da LO-kongressen i fjor vedtok at en ny, reformert avtalefestet pensjon (AFP) skal tette hullene og gi opptjening for alle år i en AFP-bedrift. Med dagens regler får du alt eller ingenting, og alt som teller er å holde seg i arbeid i en AFP-bedrift sju av de siste ni å
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

NNN-arbeideren 14.09.2023
NNN-arbeideren 14.09.2023
Eivind Fossum har sett for mye i yrkeslivet til ikke å engasjere seg politisk. Men han skulle så gjerne sett at flere gjorde det samme.
NNN-arbeideren 14.09.2023
Rekrutteringen av utenlandsk arbeidskraft blir ofte overlatt til mellommenn. For mange blir norgesturen et mareritt.
NNN-arbeideren 14.09.2023
NNN-arbeideren 14.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt