AstmaAllergi
07.02.2018
Hvor går grensene mellom matallergi, intoleranser og «fri for»-trenden? Kan matallergi forebygges, og hvordan stiller vi riktig diagnose?
Spørsmålene ble delvis besvart under gratis seminar for helsesøstre i Oslo 17. januar i regi av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) Region Oslo og Akershus.
Ernæringsbiolog Lise von Krogh advarte mot å kutte ut matvarer som melk og fisk uten at det foreligger en grundig medisinsk utredning. Hun viste til at en fjerdedel av alle norske kvinner kutter ut melk, mens kun 1 til 2 prosent faktisk har laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi. Undersøkelser viser også at 18 prosent velger glutenfritt til tross for at kun 1 prosent har cøliaki.
Tror det er sunnere. - Merkingen med «uten» og «fri for» tolkes av mange forbrukere som om maten er bedre og sunnere, men det er feil. Kutter man for eksempel ut melkeholdige produkter eller fisk, kan dette få svært uheldige konsekvenser, sa Krogh.
- Dette er matvarer som er rike på blant annet jod, noe som er helt essensielt f
Gå til medietErnæringsbiolog Lise von Krogh advarte mot å kutte ut matvarer som melk og fisk uten at det foreligger en grundig medisinsk utredning. Hun viste til at en fjerdedel av alle norske kvinner kutter ut melk, mens kun 1 til 2 prosent faktisk har laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi. Undersøkelser viser også at 18 prosent velger glutenfritt til tross for at kun 1 prosent har cøliaki.
Tror det er sunnere. - Merkingen med «uten» og «fri for» tolkes av mange forbrukere som om maten er bedre og sunnere, men det er feil. Kutter man for eksempel ut melkeholdige produkter eller fisk, kan dette få svært uheldige konsekvenser, sa Krogh.
- Dette er matvarer som er rike på blant annet jod, noe som er helt essensielt f