Bistandsaktuelt ba seks organisasjoner om å sende oss noen konkrete resultater av deres kvinnerettede arbeid. Her er hva de trakk fram.
Norsk Folkehjelp: Flere kvinner valgt i Myanmar
En gladnyhet fra 2016 var at antall kvinner i parlamentet i Myanmar doblet seg da den nye regjeringen trådte inn i mars. Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner har i lang tid drevet skoleringskurs for kvinner, Kvinner Kan, i Myanmars sivilsamfunn. 14 av kvinnene som stilte til valg hadde gått gjennom Kvinner Kan-skoleringsprogrammet. To av dem ble valgt: Nan Hmwe Hmwe Khin fra Tailai (Red Shan) Nationalities Development Party og Lwe Nan Moe fra Taang (Palaung) National Party.
De samme partnerorganisasjonene drev kampanjer i forkant av valget for å få flere til å stemme på kvinner.
Selv om det fortsatt er store utfordringer i Myanmar og lang vei å gå før landet er et fullverdig demokrati, symboliserte valget og den fredelige maktovertakelsen i landet i 2016 betydelig fremgang både når det gjelder demokratisering og representasjon.
Care Norge: Sparegrupper når millioner av kvinner i Niger
I 2016 var vi veldig glade for å kunne markere at det var 25 år siden CARE etablerte de første spare- og lånegruppene i Niger og konstatere at de har spredt seg til store deler av verden. I dag gir disse gruppene over tolv millioner kvinner muligheter de ellers ikke ville hatt til å oppnå økt økonomisk trygghet og investere i fremtiden.
Dette er en effektiv metode å bekjempe fattigdom, og det var derfor en viktig nyhet i 2016 at FNs høynivåpanel for kvinners økonomiske likestilling tydelig tok til orde for å oppskalere mikrofinanstilbud som spare- og lånegrupper for å gi de mest marginaliserte økonomiske muligheter. Det er også gledelig at norske myndigheter har inkludert finansiell inkludering for både kvinner og menn inn i statsbudsjett for 2017.
1,1 milliard kvinner mangler tilgang til bankkonto og andre grunnleggende finanstjenester. Dette gjør a