Det er viktig at bistandsbudsjettet opprettholdes på minst 1 prosent av brutto nasjonalinntekten (BNI), mener bistandsorganisasjonene.
- Fordi BNI antakelig blir mindre på grunn av pandemien, frykter vi at det blir mindre til bistand. Derfor er det svært viktig at andelen av statsbudsjettet som går til bistand ikke svekkes, sier Tor-Hugne Olsen som er daglig leder i Sex og Politikk.
Bistandsaktuelt har tidligere skrevet om at bistandsbudsjettet for 2021 er på 38,1 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,1 milliarder sammenliknet med året før.
- Er du redd for at prosenten som regjeringen foreslår til bistand blir redusert?
- Det eneste partiet som egentlig sier noe om dette er Fremskrittspartiet. Og siden regjeringen skal forhandle med dem, er det viktig at flest mulig kommer på banen. Norge må opprettholde den rollen vi har i det internasjonale samfunnet og være en pådriver for utvikling. Vi må gå foran med et godt eksempel. Det er særlig viktig fordi vi nå har en spesiell rolle i FNs sikkerhetsråd.
Nettverk for seksuell og reproduktiv helse
Åtte bistandsorganisasjoner i nettverket for seksuell og reproduktiv helse har sendt et innspill til regjeringen med klare oppfordringer. Medlemmer av nettverket som står bak innspillet er: FOKUS, Kirkens Nødhjelp, Norske Kvinners Sanitetsforening, Plan International Norge, Redd Barna, SAIH, Seksualpolitisk nettverk for ungdom (SNU) og Sex og Politikk.
Organisasjonene skriver: «Et høyt bistandsbudsjett er nødvendig og helt sentralt for å motvirke de negative konsekvensene av pandemien, og bidra til en positiv utvikling globalt frem mot 2030. Framgangen vi har sett de siste årene står i fa