NNN-arbeideren
25.09.2020
Travle mennesker kan forsyne seg med hele kyllinger fra fryseren i busskuret, men det beste når man besøker Hovelsrud gård er å sette av tid til en kulturell og historisk reise.
Bella, den store hvite St. Bernhardhunden, kommer tuslende mot oss da vi stanser utenfor Hovelsrud gård på Helgøya ved Mjøsa. Solen skinner, hunden logrer og en uformell og smilende jurist og kyllingbonde Marianne Olssøn tar imot oss med åpne armer. I tillegg til å levere hele og bryst av økologiske kyllinger, ligger det en gammel prakthage med frukt og bær, og det dyrkes korn, epler og plommer her.
- Vi bor midt i Mjøsas matfat, sier hun, strekker ut armene og forteller at det er mange gårder som produserer mat på Helgøya. Men hvorfor bestiller kresne michelinrestauranter kylling og grønnsaker herifra? Hva er det hun gjør annerledes?
Veivalg var enkelt
Det er nå over 13 år siden Olssøn med familie tok valget om å flytte fra hovedstaden til det frodige barndomshjemmet ved Mjøsa. Etter å ha jobbet mange år som jurist, blant annet med dyrevelferd, overtok hun gården på odel i 2008. Drømmen var å drive med økologisk kyllingproduksjon og samtidig gjenskape tippoldefarens prakthage.
Vi følger etter henne og Bella inn porten. Hun viser fram et gammelt kart slik hagen var på 1800-tallet og vandrer rundt. Mange av bærbuskene de har gjenskapt fantes i mjøskanten der de hadde blitt dumpet på 60-tallet, men andre har de plantet selv. Vi får smake på rips, solbær og korinter som brukes i julekaker og nyter lukten av urter og blomster og synet av den vakre utsikten til Mjøsa. Her finnes alle ulike rosesorter fra 1840-tallet.
Flytsone i hagen
Det er lett å glemme tid og sted når man vandrer igjennom de vakre passasjene foran det vakre hovedhuset der familien bor. Vandringen ka
Les opprinnelig artikkel- Vi bor midt i Mjøsas matfat, sier hun, strekker ut armene og forteller at det er mange gårder som produserer mat på Helgøya. Men hvorfor bestiller kresne michelinrestauranter kylling og grønnsaker herifra? Hva er det hun gjør annerledes?
Veivalg var enkelt
Det er nå over 13 år siden Olssøn med familie tok valget om å flytte fra hovedstaden til det frodige barndomshjemmet ved Mjøsa. Etter å ha jobbet mange år som jurist, blant annet med dyrevelferd, overtok hun gården på odel i 2008. Drømmen var å drive med økologisk kyllingproduksjon og samtidig gjenskape tippoldefarens prakthage.
Vi følger etter henne og Bella inn porten. Hun viser fram et gammelt kart slik hagen var på 1800-tallet og vandrer rundt. Mange av bærbuskene de har gjenskapt fantes i mjøskanten der de hadde blitt dumpet på 60-tallet, men andre har de plantet selv. Vi får smake på rips, solbær og korinter som brukes i julekaker og nyter lukten av urter og blomster og synet av den vakre utsikten til Mjøsa. Her finnes alle ulike rosesorter fra 1840-tallet.
Flytsone i hagen
Det er lett å glemme tid og sted når man vandrer igjennom de vakre passasjene foran det vakre hovedhuset der familien bor. Vandringen ka