Ren Mat
01.12.2023
Når ekteparet Omsteds kunder lar juletreet stå til februar, da får de bekreftet at kvalitetsjuletrær definitivt ikke trenger sprøytegift og kunstgjødsel. Marihøner og sauer, derimot, er gode hjelpere i juletrefeltet på Opaker gård.
I SYV GENERASJONER har gårdene Bjerke og Opaker blitt drevet sammen. Og allerede i steinalderen begynte folk å etablere seg i området. Det fruktbare Solør-landskapet var naturlig etableringsgrunn. Gårdsbøker nevner både kirsebærdyrking og stor produksjon av hvit asparges. Ikke bare korn og potet, altså. Den dag i dag er det også original produksjon på stedet; da ekteparet Kjersti Rinde Omsted og Arne Wilhelm Omsted har økologisk juletreproduksjon som en del av sin virksomhet.
Spol tilbake ti år, og det var likevel ikke selvsagt at det skulle bli juletrær på dette feltet i den relativt bratte åssida til Solør å være. Men Kjersti og Arne Wilhelm erfarte at kornproduksjon ikke funket noe særlig her, avlingene ble marginale.
- Vi ønsket å finne noe som ikke trengte å vokse så fort. Slik at området kunne ligge litt brakk og bygge seg opp over tid. Med juletrær fikk vi flere arbeidsplasser fordi det er mindre areal som skal til for å få et årsverk. Man får også en bedre robusthet på gården ved å ha en allsidig produksjon, sier Kjersti.
Først var ikke tanken at juletrærne måtte være økologiske.
- Men det var før vi hadde fått innsikt i juletreproduksjon. Etter hvert som vi lærte oss mer skjønte vi at det var mye kjemi i juletreproduksjon - og vi ønsket å gjøre dette på en måte som isteden kunne bygge opp jordliv og jordfruktbarhet, forteller Kjersti.
- Da ble det naturlig å gjøre det økologisk, siden vi hadde begynt å legge om resten av gården i 2017, sier Arne Wilhelm.
DA DE FØRSTE TRÆRNE ble plantet hadde gårdbrukerne 26 mål til rådighet. Kjersti og Arne Wilhelm lærte seg alt de kunne om hvordan problemer som oppstår i feltet kan løses med naturlige innsatsmidler. I konvensjonell juletreproduksjon er det fortrinnsvis tre ting man bruker kjemi til; ugress, innsekt
Gå til medietSpol tilbake ti år, og det var likevel ikke selvsagt at det skulle bli juletrær på dette feltet i den relativt bratte åssida til Solør å være. Men Kjersti og Arne Wilhelm erfarte at kornproduksjon ikke funket noe særlig her, avlingene ble marginale.
- Vi ønsket å finne noe som ikke trengte å vokse så fort. Slik at området kunne ligge litt brakk og bygge seg opp over tid. Med juletrær fikk vi flere arbeidsplasser fordi det er mindre areal som skal til for å få et årsverk. Man får også en bedre robusthet på gården ved å ha en allsidig produksjon, sier Kjersti.
Først var ikke tanken at juletrærne måtte være økologiske.
- Men det var før vi hadde fått innsikt i juletreproduksjon. Etter hvert som vi lærte oss mer skjønte vi at det var mye kjemi i juletreproduksjon - og vi ønsket å gjøre dette på en måte som isteden kunne bygge opp jordliv og jordfruktbarhet, forteller Kjersti.
- Da ble det naturlig å gjøre det økologisk, siden vi hadde begynt å legge om resten av gården i 2017, sier Arne Wilhelm.
DA DE FØRSTE TRÆRNE ble plantet hadde gårdbrukerne 26 mål til rådighet. Kjersti og Arne Wilhelm lærte seg alt de kunne om hvordan problemer som oppstår i feltet kan løses med naturlige innsatsmidler. I konvensjonell juletreproduksjon er det fortrinnsvis tre ting man bruker kjemi til; ugress, innsekt