AddToAny

Årskonferansen i komiteene: Forskningsetikk i søknader og stordata

Årskonferansen i komiteene: Forskningsetikk i søknader og stordata
Nå er forskningsetikken en del av «excellencevurderingen», sa avdelingsdirektør Nina Hedlund i Forskningsrådet under Årskonferansen til De nasjonale forskningsetiske komiteene.
NESH-leder Elisabeth Staksrud forklarte hvorfor hennes komité ikke kan løse de forskningsetiske utfordringene knyttet til stordata uten hjelp fra de øvrige komiteene.

Årskonferansen ble avholdt på Gamle museet i Oslo 28. mars, 2019.

FEK-direktør Espen Engh åpnet årskonferansen og takket komitémedlemmene for innsatsen. - Norge skal leve av resultatene av forskningen i årene fremover. Vi er helt avhengige av at den forskningsetiske kvaliteten er god. Alle må ha tillit til forskning. God forskningsetikk er kanskje det viktigste elementet for å bygge denne tilliten. - Årskonferansen er et av våre viktigste møtepunkter for å bidra til samarbeid mellom komiteene. I dag skal vi høre fra ulike komiteer, og vi skal jobbe sammen i grupper for å bidra til samhandling. Et av de faglig prioriterte temaene i år er stordata. Dette er midt i blinken for FEK, både fordi det er viktig samfunnsmessig, men også fordi det er egnet for samarbeid på tvers. I forskningssammenheng kan stordata gi oss innsikter som ikke er mulige å oppnå på andre måter. Samtidig kan stordata være knyttet til særlige forskningsetiske problemstillinger, som verdighet og respekt for den enkelte, rettferdighet, tilgang til data, eierskap til data, kvalitetskontroll og mye annet. - FEK er i ferd med å lage en fagrapport om stordata som også inkluderer KI. Vi håper på refleksjoner og innspill fra dere alle, som vi kan gjøre oss nytte av i rapporten.

Daglig leder i Decisions Jørgen Solberg var invitert for å fortelle om møteverktøyet komiteene nå har tatt i bruk, blant annet for å redusere oversendelse av dokumenter i e-post. Solberg forklarte selskapets visjon om bedre møter: - Alle har en overdreven tro på evnen til å ta beslutninger i møter. Når man er stresset, får den impulsive komponenten for mye spillerom i beslutningsprosessene. Vi ønsker å bidra til at den analytiske komponenten fremmes. Han ga en kort innføring i verktøyet, slik det er brukt av komiteene så langt, og tilleggsfunksjoner som kan tas i bruk. Det kom innspill om at det er behov for bedre mulighet til å legge inn kommentarer i dokumentene, samt at tilgangen til agenda må være enkel over tid. Det kom også spørsmål om mulighet til å lage et dokumentbibliotek. Decisions og sekretariatet tar innspillene med i det videre arbeidet.

Om forskningsetikk i søknader til Forskningsrådet

Avdelingsdirektør Nina Hedlund i Forskningsrådet snakket om Etikk i Forskningsrådets utlysninger.

- Vi har gått fra 17 søknadstyper til sju, og vi har endret vurderingskriteriene til å bli overordnet for Forskningsrådets søknadstyper som sådan. Søknadene vurderes etter tre kriterier: Forskningskvalitet, virkninger og effekter, gjennomføringsevne. Etikkdefinisjonen som legges inn i søknadene er ikke endret. Vi ber om at søker gjør rede for relevante etiske spørsmål, og søknader blir vurdert ut fra det. Vi er opptatt av at prosjekter skal holde en høy etisk standard. Hovedansvaret for dette ligger hos forskere og organisasjonen, det er også kontraktsfestet.

Hun forklarte nærmere hva de legger i begrepet etikk: - Vi har nedfelt i kontrakten og de generelle vilkårene at man i prosessen skal ta stilling til om det er etiske problemstillinger knyttet til prosjektet. Det skal også være originalt arbeid, ikke plagiat eller stofftyveri. - Tidligere var etikk et seleksjonskriterium sammen med blant annet miljøkonsekvenser og kjønnsbalanse. Denne vurderingen ble oftest gjort at administrasjonen og/eller programstyrene. Nå er det en del av «excellencevurderingen», og vurderingen blir gjort av våre eksterne eksperter. Ekspertene får tilgang til all informasjon de trenger for å gjøre vurderingene.

I malen for prosjektbeskrivelse står det nå hva som kreves inkludert, forklarte Hedlund. - Er det noen etiske utfordringer å ta hensyn til? Beskriv hvordan disse vil bli håndtert. Tidligere var dette et såkalt haleheng, nå er det inkludert i hoveddelen. - Når vi har innført de nye vurderingskriteriene har vi skjelet mye til EU og hvordan de gjør det i ERC-søknadene og tidels også i Horizon 2020. EU har en etikkvurdering i etterkant av innvilgelse - søkere får innvilget, forutsatt at etisk analyse blir godkjent. Vi har vurdert de

Les mer

Flere saker fra Forskningsetikk

18. juni gikk årets National Ethics Councils (NEC) Forum av stabelen, denne gangen digitalt. Håndteringen av politikk og vitenskap under en pandemi var et hovedtema.
Forskningsetikk 22.06.2020
- Loven er ikke til hinder for at alle uredelighetssaker blir behandlet i redelighetsutvalgene ved institusjonene, men det er ikke sikkert det er så lurt, sa Ragna Aarli,
Forskningsetikk 19.06.2020
Interessert i forskningsetikk, naturvitenskap og teknologi? Nå har vi ledig stilling som sekretariatsleder i Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT).
Forskningsetikk 29.05.2020
I siste nummer skriver Magasinet Forskningsetikk om instituttforskernes frihet. Det engasjerer.
Forskningsetikk 13.05.2020
Denne utgaven av bladet skulle være en grunn til å feire: nytt design, nytt navn og nye spaltister. I stedet er det usikkerhet og frykt som preger både oss som har laget bladet, og dere som leser det.
Forskningsetikk 20.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt