Arkitektur N
26.10.2018
Et reisebrev fra IKEA og Snøhettas ferd gjennom open source, shared living, dogless dogs og andre konsepter for hvordan vi kan byggb og bo i en mer miljøvennlig fremtid.
- Dette er brokkoli, forklarer Sebastian Dragelykke, og river av noen små grønne stilker som han deler ut til gruppa vår.
Det er midten av juni, og vi står i kjelleren til Space10, i et tidligere fiskemottak på Flcu,ketorvet i Kødbyen i København. Rommet kalles The Farm: 20 kvm stort og fullt av traller med vekstbrett, hvor brokkoli- og reddikspirer og tomater vokser uten jord, bare ved hjelp av vann og kunstig lys. Og gartner Dragelykke. Hydroponis k dyrking heter metoden, som skal være en av løsningene på framtidens matbehov. I Sverige har firmaet GrOnska satt i gang storstilt produksjon av dyrketåm, eller vertica I farms, som tar i bruk metoden, og tilsvarende satsninger har pågått i flere år allerede, blant annet i Japan og USA.
Den direkte årsaken til at vi står akkurat her og tygger på brokkolispirer, er at IKEA og Snøhetta har inngått et samarbeid. Den fysiske manifestasjonen ble lansert i august med konseptrommet STUA. Men fra et miljø-teknologisk ståsted var nok inspirasjonsreisen, via SpacelOs bærekraftlab til IKEAs hovedkvarterer i Ålmhult, mer interessant enn det bygde sluttproduktet.
26 ganger New York Space10 er drevet som en ordinær, separat bedrift, men ble startet og eies av IKEA. Tanken er at det skal være enklere for labforskerne å finne de gode ideene hvis de er fritatt fra den daglige driften av et av verdens største varemerker. For en utenforstående framstår de som en slags blanding av innovativ spydspiss og bærekraftalibi for moderselskapet.
De fire områdene det forskes på hos Space10 er Local Food, N atural I nterfaces, Shared Living og Digital Fa brication. Lokalene er hvite, luftige, og så til forveksling like et co-working space at forbipasserende med mac under armen stadig prøver å komme inn. Men dette er en arbeidsplass av den gode gamle sorten. I kjelleren er det dyrkerom og verksted, mens kontorlandskap, møterom og kjøkken er plassert i andre etasje. Her sitter androgynt kledde unge ansatte langs store trebord, og en dansk dreng lager dogless dogs, altså kjøttfrie pølser, på Iløkkenet.
Et av SpacelOs mest publiserte prosjekter er fornyelsen av IKEAs kjøttboller til vegetariske varianter, skapt for en mer bærekraftig framtid. Et annet er One Shared House 2030. I 203
Gå til medietDet er midten av juni, og vi står i kjelleren til Space10, i et tidligere fiskemottak på Flcu,ketorvet i Kødbyen i København. Rommet kalles The Farm: 20 kvm stort og fullt av traller med vekstbrett, hvor brokkoli- og reddikspirer og tomater vokser uten jord, bare ved hjelp av vann og kunstig lys. Og gartner Dragelykke. Hydroponis k dyrking heter metoden, som skal være en av løsningene på framtidens matbehov. I Sverige har firmaet GrOnska satt i gang storstilt produksjon av dyrketåm, eller vertica I farms, som tar i bruk metoden, og tilsvarende satsninger har pågått i flere år allerede, blant annet i Japan og USA.
Den direkte årsaken til at vi står akkurat her og tygger på brokkolispirer, er at IKEA og Snøhetta har inngått et samarbeid. Den fysiske manifestasjonen ble lansert i august med konseptrommet STUA. Men fra et miljø-teknologisk ståsted var nok inspirasjonsreisen, via SpacelOs bærekraftlab til IKEAs hovedkvarterer i Ålmhult, mer interessant enn det bygde sluttproduktet.
26 ganger New York Space10 er drevet som en ordinær, separat bedrift, men ble startet og eies av IKEA. Tanken er at det skal være enklere for labforskerne å finne de gode ideene hvis de er fritatt fra den daglige driften av et av verdens største varemerker. For en utenforstående framstår de som en slags blanding av innovativ spydspiss og bærekraftalibi for moderselskapet.
De fire områdene det forskes på hos Space10 er Local Food, N atural I nterfaces, Shared Living og Digital Fa brication. Lokalene er hvite, luftige, og så til forveksling like et co-working space at forbipasserende med mac under armen stadig prøver å komme inn. Men dette er en arbeidsplass av den gode gamle sorten. I kjelleren er det dyrkerom og verksted, mens kontorlandskap, møterom og kjøkken er plassert i andre etasje. Her sitter androgynt kledde unge ansatte langs store trebord, og en dansk dreng lager dogless dogs, altså kjøttfrie pølser, på Iløkkenet.
Et av SpacelOs mest publiserte prosjekter er fornyelsen av IKEAs kjøttboller til vegetariske varianter, skapt for en mer bærekraftig framtid. Et annet er One Shared House 2030. I 203