AddToAny

Å snakke åpent kan forebygge at folk mister jobben

For helsepersonell kan det være ekstra vanskelig å snakke om avhengighet til rusmidler og medikamenter, fordi fallhøyden er så stor.
Helse og sosialsektoren er den som bruker Akans rådgivningstjenester mest, sammen med bygg- og anlegg. Til felles har de at avhengighet blant ansatte kan få store konsekvenser for sikkerheten i jobben som utføres.
Men det betyr ikke at de ansatte i helseog sosialsektoren snakker mer om slike problemer på jobben enn de gjør andre steder. Snarere kan alvoret heve terskelen for å ta opp temaet, ifølge Camilla Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder i Akan kompetansesenter.
Det kan dessuten tas for gitt at helsepersonell som kan så mye om alkohol-, rusmiddelbruk og legemidler, ikke får problemer selv.
- «Når vi har det så tydelig i lovverket, da trenger vi ikke snakke om det.»
Det er holdningen, sier hun.

Egen forskrift
Forskrift om pliktmessig avhold for helsepersonell er utvetydig. Helsepersonell skal ikke innta eller være påvirket av alkohol eller andre rusmidler i arbeidstiden, eller i tidsrommet åtte timer før arbeidstiden begynner.
Rusmidler og medikamenter er den største enkeltårsaken til at helsepersonell i Norge mister autorisasjonen, ifølge Helsetilsynet.
- I yrker der du må ha autorisasjon eller vandelsattest, blir fallhøyden ekstra stor, sier Bakkeng.
Legemidler, narkotika eller alkohol kan være en måter å mestre en vanskelig livssituasjon, for ofte finnes underliggende årsaker til at noen blir avhengige.
Rusproblemene kan holdes skjult lenge. Så en dag, blir personen avslørt. Hva skjer da?

Snakk på forhånd
Akan anbefaler alle arbeidsplasser å snakke om problematisk bruk av rusmidler.
Hva kan jeg be om hjelp for? Kan jeg melde fra om en bekymring?
- Har man snakket om dette på forhånd så blir det litt enklere å si ifra, om seg selv eller en kollega, sier Bakkeng.

Policy for rus og spill
Mange kommuner har en policy for rusmiddelbruk og spill som skal gjelde for alle ansatte i kommunen. I tillegg anbefaler Akan at hver enkelt enhet tolker retningslinjene for å gjøre dem til sine. Det kan være fem-seks punkter om hvordan vi ønsker å ha det hos oss, og hvem som har ansvar for å gjøre hva dersom det oppstår uheldige situasjoner.En policy skal skape forutsigbarhet og trygge rammer, og gjøre det lettere for ansatte og leder å håndtere situasjoner. - Det er spesielt viktig på arbeidsplasser hvor man har helsepersonelloven og pasientsikkerheten som står øverst, over alt mulig annet, sier hun.
Den skal ta for seg hva som er greit og ikke greit når det kommer til alkohol, narkotikabruk, legemidler og sp
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Delta setter heltid på kartet. Antall heltidsstillinger som offentlig lyses ut, er kartlagt. I april og mai har organisasjonens øverste tillitsvalgte reist rundt til plasser som gjør det relativt bra.
Helsefagarbeideren 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt