BUSKAP
29.05.2017
Som vist i figur 1 og figur 2 i den første artikkelen er det ikkje berre oksane som blir feitare, men hodyra også. Dette gjeld både i mjølkeku- og kjøttfebuskapar.
Endringa er likevel mindre innan NRF dei siste seks åra enn for både lette og tunge kjøttferaser. Slakta kyr av lett kjøttferase er i 2016 oppe i feittgruppe mellom 4- og 4 (talverdi 10,4). Sjå figur 5.
Om feite hodyr i mjølkebuskapar
Spesialrådgjevar Ingunn Schei i Tine har gått gjennom store mengder slaktedata i åra 2004 - 2015 i Kukontrollen. Her er nokre av resultata ho fann:
I denne perioda har middel slaktevekt på kyrne gått opp frå 247 til 270 kilo og feittgruppe har gått opp frå talverdi 6,65 til 7,57 - altså frå 2+/3-til 3-/3 i middel. Både slaktevekt og feittklasse aukar med aukande buskapsmiddel for avdrått. Ved middels og høg avdrått er kuslakt frå båsfjøs feitare enn frå lausdrift, som vist i figur 6. Buskapsstørrelse betyr lite for slaktevekter og feittgrupper, men det er tendens til at båe er høgast i buskapar under 20 årskyr.
Slakta kviger er tyngst og feitast frå store buskapar. Det kan tyde på at kvigeoppdrettet er for inten sivt i enkelte store buskapar. Høgt kraftfôrforbruk pr. 100 kg EKM kjenneteiknar buskapar med feite og tunge slakt. Det er tyngre og litt feitare slakt i buskapar som brukar grunnblanding som også inneheld kraftfôr enn ved bruk av andre fôringssystem, som vist i figur 7.
Om feite hodyr i kjøttfebuskapar Som vi ser i figur 5 har utviklinga i feittgruppe for slakta kyr vore lik for lett og tung kjøttferase, men nivået er mykje høgare for lette raser. Midlet i 2016 var 4-/4 for desse, mot 3-/3 for tung rase - det vil seie likt med NRF. Dei lette rasene er avhengig av ekstensiv fôring for å unngå for sterk feittavleiring. Utrangering av kyr skjer hovudsakleg om hausten etter at kalvane
Gå til medietOm feite hodyr i mjølkebuskapar
Spesialrådgjevar Ingunn Schei i Tine har gått gjennom store mengder slaktedata i åra 2004 - 2015 i Kukontrollen. Her er nokre av resultata ho fann:
I denne perioda har middel slaktevekt på kyrne gått opp frå 247 til 270 kilo og feittgruppe har gått opp frå talverdi 6,65 til 7,57 - altså frå 2+/3-til 3-/3 i middel. Både slaktevekt og feittklasse aukar med aukande buskapsmiddel for avdrått. Ved middels og høg avdrått er kuslakt frå båsfjøs feitare enn frå lausdrift, som vist i figur 6. Buskapsstørrelse betyr lite for slaktevekter og feittgrupper, men det er tendens til at båe er høgast i buskapar under 20 årskyr.
Slakta kviger er tyngst og feitast frå store buskapar. Det kan tyde på at kvigeoppdrettet er for inten sivt i enkelte store buskapar. Høgt kraftfôrforbruk pr. 100 kg EKM kjenneteiknar buskapar med feite og tunge slakt. Det er tyngre og litt feitare slakt i buskapar som brukar grunnblanding som også inneheld kraftfôr enn ved bruk av andre fôringssystem, som vist i figur 7.
Om feite hodyr i kjøttfebuskapar Som vi ser i figur 5 har utviklinga i feittgruppe for slakta kyr vore lik for lett og tung kjøttferase, men nivået er mykje høgare for lette raser. Midlet i 2016 var 4-/4 for desse, mot 3-/3 for tung rase - det vil seie likt med NRF. Dei lette rasene er avhengig av ekstensiv fôring for å unngå for sterk feittavleiring. Utrangering av kyr skjer hovudsakleg om hausten etter at kalvane