AddToAny

KOSTHOLD VED DIABETES

Alle med diabetes, både type 1 og 2, er anbefalt å følge kostrådene som er utarbeidet av Helsedirektoratet. Rådene er laget for å opprettholde god helse og forebygge livsstilsrelaterte sykdommer, som hjerte- og karsykdom, fedme og kreft.
Med diabetes øker risikoen for flere av disse sykdommene, så det vil være et godt valg å forsøke å følge kostrådene.
Mat som inneholder mye karbohydrater, særlig sukker og stivelse, påvirker blodsukkeret. Karbohydrater utgjør over halvparten av energien (kaloriene) de fleste av oss får i seg. Vi finner dem blant annet i brød, knekkebrød, kornblandinger, pasta, ris, frukt, grønnsaker, bakst og søtsaker. Det finnes ulike typer av karbohydrater, både lettfordøyelige varianter, som sukker og hvitt mel, og grove varianter, som grønnsaker og havregryn. Alle karbohydrater fordøyes og tas opp som glukose eller andre enkle sukkerarter. Forskjellen er tiden og jobben det tar for kroppen å fordøye dem. De lettfordøyelige karbohydratene fordøyes og tas raskt opp i kroppen, og kan føre til en rask blodsukkerstigning. De grove karbohydratene tar det lenger tid å fordøye, og de enkle sukkerartene slippes da mer gradvis ut i blodet. I tillegg til type karbohydrat er det flere andre faktorer som vil påvirke blodsukkerstigningen etter et måltid. En appelsin vil gi en langsommere blodsukkerstigning enn et glass appelsinjuice. En kokt gulrot gir høyere blodsukkerstigning enn en rå gulrot. Et glass melk til en grov brødskive med margarin, ost, skinke, paprika og agurk vil gi mindre blodsukkerstigning enn et glass melk alene.

FEM OM DAGEN
Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler at vi velger grove ka
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt