AddToAny

KUTTET MATSVINNET MED 31 PROSENT

Det kastes store mengder mat i omsorgssektoren. Å finne årsakene til at spiselig mat går i søpla og la ansatte selv få komme med gjennomførbare og treffsikre tiltak for å motvirke matsvinn ble en suksessoppskrift for Hamar kommune.
Hamar kommune har i flere år jobbet for å få ned matsvinnet i helse- og omsorgssektoren. Selv om sentralkjøkkenet i kommunen har klart å få ned svinnet noe, var det fortsatt mye svinn ute på sykehjemmene og omsorgsboligene. Dette var bakgrunnen for prosjektet «Reduksjon av matsvinn i omsorgssektoren i Hamar kommune». I prosjektet ønsket kommunen å kartlegge og redusere matsvinnet ved et av sine sykehjem og to omsorgsboliger. Målet var å få ned matsvinnet med minimum 20 prosent i løpet av det første året etter at prosjektet var avsluttet. Det var også sentralt at tiltakene skulle ha overføringsverdi til andre deler av kommunen.

SOM 11 DIESELBILER PÅ VEIEN I ETT ÅR
Gry Bondø, leder for kjøkken, institusjonstjenesten helse og omsorg i Hamar kommune har vært prosjektleder, med bistand fra Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus). I tillegg ble det utnevnt matsvinnansvarlige på hver avdeling og hvert kjøkken. For å finne årsakene til matsvinnet, ble utvalgte ansatte på avdelinger og kjøkken intervjuet. Realiteten før oppstart var at sykehjemmet og omsorgsboligene kastet 18,6 tonn spiselig mat i året. Omregnet i økonomi tilsvarer dette i overkant av 800 000 kroner. Klimagassutslippet fra matsvinnet tilsvarer å kjøre 11 dieselbiler i ett år, heter det i sluttrapporten fra Norsus.

LITE SKREDDERSØM
I f
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt