AddToAny

- Vi kan ikke innføre teknologi og fortsette å jobbe som før

Ny teknologi får gamle organisasjoner til å knake. Den digitale transformasjonen som pågår gjør vondt i mange kommuner, sier nettverkskoordinator for velferdsteknologi Innlandet, Tor Sætrang.
Vi blir flere eldre og andelen yrkesaktive i befolkningen synker. Skal vi opprettholde gode helse- og omsorgstjenester må ressursene og menneskene brukes der de trengs mest. Det skal velferdsteknologien hjelpe oss med. Men hva skjer når innovative digitale løsninger møter arbeidshverdagen i helsetjenestene? I Hamar rådhus finner vi en av dem som har ansvaret for å få satt denne politikken ut i livet i region Innlandet.

- Mantraet er å flytte tjenestene hjem der folk ønsker å leve. Vi har nå verktøy som gjør at det er forsvarlig, men har foreløpig ikke evnet å ta ut potensialet som teknologien gir, slår Tor Sætrang fast.

Mange roller

Han har bakgrunn som IT-gründer, og har arbeidet med digitalisering innen helse- og omsorgssektoren siden 2006. Fra 2017 har han arbeidet med regionale implementeringsprosjekter knyttet til Nasjonalt velferdsteknologiprogram. Blant annet som koordinator for et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Elverum, Engerdal, Stor-Elvdal, Trysil, Våler og Åmot (Sør-Østerdalregionen), som rådgiver i nettverks- og samarbeidsklynga Helseinn og som rådgiver ved Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (USHT). Nå er han nettverkskoordinator for Velferdsteknologi i Innlandet.

- Oppdraget er å implementere velferdsteknologi i kommunene.

Kathrine Geard

Nasjonalt velferdsteknologiprogram er et samarbeidet mellom KS, Direktoratet for e-helse og Helsedirektoratet. Hovedmålet er å bidra til at velferdsteknologi blir en integrert del av de kommunale helse- og omsorgstjenestene, og gi folk trygghet og mulighet til å mestre eget liv og helse lengst mulig.

Teknologifokus

Sentrale aktører i selve utviklingsarbeidet er blant annet kommuner og fylkeskommuner med sine nettverk og ansatte i tjenestene. Samt 21 utviklingssentre (USHT) i hele landet, som jobber med tjenesteutvikling på fagenes premisser.

Når Fagbladet spør om arbeidet så langt, snakker Sætrang seg varm om tendensen til å sette selve teknologien i sentrum, og farene ved å gjøre for eksempel antallet medisindispensere man ruller ut til et mål på suksess.

- Det er det ikke. Vi oppnår ingen forbedring dersom digitale dingser bare dyttes ut, eller hvis de ikke fungerer i hånda på dem som skal bruke verktøyet. Vi må begynne med behovene til innbyggerne og se hvilke verktøy fagene trenger for å kunne takle en stigende oppgavemengde, og samtidig forbedre kvaliteten gjennom en personrettet og individtilp

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

000 kroner, og løftet de siste årene henger klart sammen med bedre organisering, mener tillitsvalgte.
Fagbladet 30.04.2024
... snittet ned. I SSBs tall kommer de ut som en klart lavtlønna gruppe, men når arbeidsgiversiden legger tall på bordet, ser det litt annerledes ut.
Fagbladet 30.04.2024
000 kroner, noe som gjør dem til lønnstapere i Fagforbundet og i Norge. - Lønna er ikke til å leve av, sier Ida Nybroen, klubbleder i kinoene Trondheim kommune eier.
Fagbladet 30.04.2024
«De med lavest lønn skal prioriteres.» Det er et slags mantra foran de fleste lønnsoppgjør - så også i år.
Fagbladet 30.04.2024
Fagbladet 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt