Bondebladet
23.05.2022
Visst er vi mange som akkurat nå nyter vårsol og finvær. Men mange steder i Norden har våren vært tørrere enn normalt, og om trenden holder seg risikerer bøndene et nytt katastrofeår, slik de hadde sommeren 2018. Eller kanskje enda verre.
På kort sikt fører det til lavere avlinger og dyrere mat, enda høyere matpriser enn de vi allerede opplever på grunn av krigen i Ukraina. På lang sikt er tørke en grunnleggende trussel mot vår matproduksjon. Det er på høy tid å ta på alvor truslene som klimaforandringer utgjør for landbruk og matproduksjon. Men det er også på høy tid å se nærmere på løsningene. Biologisk mangfold og genetiske ressurser er ikke bare fagre ord, men også verktøy som kan og bør brukes, blant annet til å skape en grønn omstilling i jordbruket.
Les mer22. mai er den internasjonale dagen for biologisk mangfold. Det er en god dag til å minne hverandre på at nesten 60 prosent av de kaloriene verdens befolkning spiser kommer fra bare tre grøder; hvete, mais og ris. Men det er også en god dag for å tenke på at planteriket rommer tusentalls andre spiselige planter. Bare i de nordiske land