AddToAny

DÅRLIG TYGGEEVNE? SERVER MYK MAT

Myk, men sunn mat kan hjelpe mennesker som har problemer med å tygge eller svelge, til et balansert og næringsrikt kosthold.
Det er ikke bare eldre mennesker med dårlig tannhelse som trenger myk mat med tilpasset konsistens. Leger kan også anbefale mykere mat etter hode-, nakkeeller magekirurgi, og for pasienter som gjennomgår behandlinger med cellegift eller stråling.
Bløte matvarer bidrar til å minske behovet for tygging og svelging når man spiser. Her er noen gode tips til sunn, myk mat fordelt på måltidene gjennom dagen.

FROKOST/LUNSJ:
Loff: Loff er mykere enn grovere brød. Baker dere selv, kan dere berike loffen med fiberpulver (som glutenfrie Fiberfin). Det gjør loffen mindre stoppende.
Pålegg: Kremost, kaviar, leverpostei, syltetøy, eggerøre, peanøttsmør og bananmos. Det finnes et utall myke pålegg å velge mellom, som ikke trenger mye tygging. Vær obs på at personer med nedsatt svelgeevne kan måtte styre unna peanøttsmør og andre nøttesmør, det kleber for mye i munnen.
Yoghurt: All slags yoghurt er myk. Gå gjerne for en naturell versjon og tilsett en mos av friske bær eller frukt. Skyr er også et flott valg, det samme er kesam - begge gir godt med kvalitetsprotein.
Cottage cheese: Om klumpene er for store, kan man mose cottage cheesen før servering. Den kan både passe som «saltmat» med for eksempel bløte tomater og grønn pesto, eller den kan tas i søt retning med frukt- eller bærmos.
Grøt: Godt kokt grøt av havre, bygg, hirse eller bokhvete er bløtt og lett å få i seg. Topp med mos av friske bær
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt