SKOG
08.11.2021
Det tar tid, men det er verd hvert minutt. Med einerbær, kjærlighet og kunnskap kokes den helsebringende søtsaken som du aldri glemmer smaken av. Velkommen til Bergljot. Hun kan kunsten å lage ekte treak.
Bergljot Strand bor høyt og fritt, men samtidig skjermet av sin egen hemmelighetsfulle hage i Ulnes i Valdres. Det gamle, brune huset er rammet inn av bugnende bed og busker. Bergljot tar imot med hjertevarme og kaffe. Forkleet er på, for Bergljot har allerede vært i sving i flere timer.
Den pensjonerte rektoren kan fortelle om somre på stølen, både i barndom og voksenliv. Bergljot var aktiv med rektorjobb og barn i tillegg til gårdsstell, og kunnskapen har hun både i hode og hender.
I mange år har hun videreført mor Torlaugs tradisjon for å lage treak; godteriet som kokes inn av einerbær (briskebær kalles de her i Valdres), vann, fløte og sukker. Bergljot bruker en oppskrift fra sin gamle faster Maren, men etter hvert som årene går, har den blitt hennes egen.
Når vi inviteres inn, har hun allerede holdt på i et par dager, for skikkelig tradisjonsgodteri skal ta lang tid. Det lukter friskt i hele huset. Hvis du ikke har kjent lukten av kokt briskelåg før, er nemlig ordet «frisk» noe du instinktivt vil tenke på. Bergljot forteller at hun pleide å koke friske briskegreiner med nåler og eventuelle bær i vann som ble silt og brukt til mellom annet skylling av håret. Resultatet var glans. Og altså frisk duft.
PLUKKING
Sent i september drar hun fortsatt tilbake til stølen for å raspe av modne bl
Gå til medietDen pensjonerte rektoren kan fortelle om somre på stølen, både i barndom og voksenliv. Bergljot var aktiv med rektorjobb og barn i tillegg til gårdsstell, og kunnskapen har hun både i hode og hender.
I mange år har hun videreført mor Torlaugs tradisjon for å lage treak; godteriet som kokes inn av einerbær (briskebær kalles de her i Valdres), vann, fløte og sukker. Bergljot bruker en oppskrift fra sin gamle faster Maren, men etter hvert som årene går, har den blitt hennes egen.
Når vi inviteres inn, har hun allerede holdt på i et par dager, for skikkelig tradisjonsgodteri skal ta lang tid. Det lukter friskt i hele huset. Hvis du ikke har kjent lukten av kokt briskelåg før, er nemlig ordet «frisk» noe du instinktivt vil tenke på. Bergljot forteller at hun pleide å koke friske briskegreiner med nåler og eventuelle bær i vann som ble silt og brukt til mellom annet skylling av håret. Resultatet var glans. Og altså frisk duft.
PLUKKING
Sent i september drar hun fortsatt tilbake til stølen for å raspe av modne bl