AddToAny

ET SKRITT NÆRMERE GRATIS SKOLEMAT

ET SKRITT NÆRMERE GRATIS SKOLEMAT
Etter engasjementet å dømme på webinaret «Hvordan kan skolemat bedre folkehelsen og forebygge ulikhet», vil nok skolemat seile opp som et viktig tema også i årets valgkamp.
Hva vet vi om effektene av en skolematordning? Utjevner det forskjeller, forebygger det livsstilssykdommer og gir et skolemåltid bedre trivsel og læremiljø?
Vi vet egentlig ikke nok, var budskapet til Arnfinn Helleve. Han er senterleder i Folkehelseinstituttet (FHI) og presentert funn fra et pilotprosjekt som Kjøkkenskriveren omtalte i nr. 1/21. I tillegg til å få en oversikt over hvor utbredt skolemat er i Norge, skulle forskerne undersøke hvorvidt det er mulig å innføre et varm skolemåltid innenfor dagens infrastruktur på fem utvalgte ungdomsskoler.
- Det finnes ikke mye forskning på effektene av skolemat. Det som finnes av forskning er heller ikke entydig. Skolemat kan også være så mangt. Det finnes ulike modeller, ulik finansiering og ulik ansvarsfordeling. Skolemat kan være kald mat, varm mat, frokost og lunsj, sa Helleve.

MANGE LOKALE TILTAK
Kartleggingen av skolematordninger i ungdomsskolen fikk en høy oppslutning. 870 skoler deltok, noe som tilsvarer en svarprosent på 90. Av disse oppga 17 prosent at de har en skolematordning, dvs. frokost, lunsj eller fruktog grøntordning.
Den delen av prosjektet som hadde fokus på å gjennomføre et varm skolemåltid, ble arrangert i samarbeid med Geitmyra matkultursenter for barn, Unge kokker og Gjensidigestiftelsen. Skolene skulle lage fem retter over to uker. Først fikk skolene bistand av Unge Kokker og Geitmyra, deretter skulle mat- og helselærerne og elevene lage maten selv. R
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt