AddToAny

SLIK GJØR DU TRE VANLIGE FROKOSTER NÆRINGSTETTE

SLIK GJØR DU TRE VANLIGE FROKOSTER NÆRINGSTETTE
Det viktigste måltidet om dagen er frokosten, er det mange som sier. Om dette er helt sant, er kanskje ikke så viktig. Men frokosten er uten tvil avgjørende for at spisegjesten får en så god dag som mulig. For dem med liten appetitt som følge av sykdom eller medikamentbruk, blir det viktig å sørge for at maten er næringstett.
Den riktige frokosten kan være med på å sikre inntaket av de næringsstoffene som er avgjørende for god helse: fiber for fordøyelsen og immunforsvaret, proteiner for vedlikehold av muskelvev og oksygentransport, vitaminer for alle de kjemiske prosessene i kroppen, fettsyrer for hormondannelse og mineraler for skjelett, tenner og væskebalansen - for å nevne noe.
Etter en natts søvn trenger kroppen å få tilført ny energi. Det å bryte nattens faste - selve opphavet til det engelske ordet «breakfast» - betyr å slå over på et høyere forbrenningsnivå igjen. Om natten sparer kroppen på energi, mens om dagen vil vi skru opp energiforbruket vårt. Frokost setter oss i stand til dette.

NÆRINGSTETT MAT
Det er vanlig å anslå at frokosten skal utgjøre ca. 20 % av det daglige inntaket av energi. Men for pasienter, beboere, eller spisegjester med sykdommer eller medisinbruk som påvirker appetitten, er ikke en frokost bare en frokost. Vi må tenke beriking for å oppnå næringstett mat. Næringstett mat er mat som inneholder mye energi og næringsstoffer, men som fyller lite i magen. Næringstett mat er egnet for underernærte og småspiste, samt pasienter som trenger å gå opp i vekt før en operasjon eller annen behandling. Vi bruker det også for å forebygge underernæring når man kan forvente at matinntaket for en spisegjest vil være lite, eller hvis behovet for næring er ekstra stort. Denne kosten anbefales kun til bruk over en kortere periode. Derfor trenger den heller ikke å være spesielt sunn - så ikke tenk at sukker gir hull i tennene, eller at smør øker kolesterolet.

HVA KAN VI
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt