AddToAny

Massevirke blir til masse penger

Massevirke blir til masse penger
Det har ikke manglet dårlige nyheter å formidle fra norsk treforedlingsindustri de siste årene. Men ingen av disse har kommet fra Borregaard. Og i 2020 presenterer den tradisjonsrike bedriften et rekordhøyt driftsresultat før avskrivninger på 1,132 milliarder kroner. Hva er egentlig hemmeligheten?
Per A. Sørlie har arbeidet i Borregaard i 31 år og vært adm.dir. de siste 22. Han mener hovedforklaringen på at det går så bra ligger ganske langt tilbake i tid.
- For rundt 30 år siden ble det besluttet å spesialisere virksomheten, det vil si dreie produksjonen fra tradisjonell treforedling til spesialkjemi, men fortsatt basert på tømmer og biomasse. Men en sånn omlegging er adskillig lettere å vedta enn faktisk å gjennomføre, det innebærer en grunnleggende endring både av kulturen og kompetansebehovet. Så det har tatt sin tid, med i dag høster vi fruktene av denne beslutningen, forklarer han.
Og fruktene er mange, Sørlie forteller at Borregaard i dag produserer 700 ulike produkter, og av årsberetningen framgår det at disse sørger for en verdiskapning på mer enn 1200 kroner pr kubikkmeter tømmer som benyttes, dette har økt fra ca 800 kr i 2015.

- Er det mer å gå på her, eller kan skogeierne håpe på at tømmerforbruket nå øker? Borregaard har jo kjøpt rundt 1 million kubikkmeter gran i året så lenge jeg kan huske.
- Jeg vil ikke utelukke en viss vekst i tømmerforbruket, men vårt investeringsprogram vil fortsatt være rettet mot å skape merverdi ut av dagens råstoff. Eksempelvis øker vi nå vår vanillinproduksjon med 25-30%, og for ikke lenge siden oppgraderte vi hele vår produksjon av etanol til drivstoffkvalitet. Dette er med på å øke verdiskapingen ytterligere, og jeg tror fortsatt det er mye å gå på. Samtidig er det viktig å arbeide med kontinuerlige forbedringer av produktiviteten. Bak hver ansatt hos oss ligger det nå en omsetning på 5 millioner kroner, og en verdiskaping på 3 millioner. Dette er en vesentlig økning i løpet av det siste tiåret, og en slik utvikling er helt nødvendig. Den har likevel ikke medført bemanningsreduksjoner på veldig lenge, i stedet er det satt i gang ny produksjon. Men skal man drive industri i Norge på langsiktig basis må man tjene ganske mye penger, vi har et internt avkastningskrav på 15% på våre investeringer. Da blir det både utbytte til eierne og penger til forskning, fornyelse og vedlikehold. For å få til dette må man lage produkter som er godt betalt.

- Dere investerer mye i Sarpsborg, men ikke bare der. I 2018 brukte dere en liten milliard på å etablere ligninproduksjon i Florida. Hva er det som avgjør hvor investeringene kommer?
- Ligninproduksjon må etableres der det finnes ligninråvare, og det betyr i tilknytning til en produsent av sulfittcellulose. Dem er det ikke så veldig mange av, men vårt valg falt altså på en fabrikk i Florida. Ellers er det mange gode grunner for oss til å investere i Norge, ikke
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Det finnes 3,3 millioner private skogeiere i Frankrike, som i snitt eier 18,5 daa hver. I tillegg er dette arealet gjerne fordelt på 5-6 teiger. Denne eiendomsstrukturen kombinert med et krevende terreng sørger for at både aktiviteten og lønnsomheten i privatskogbruket er laber.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Skogbruksplanen er et nyttig verktøy i skoglig planlegging - for skogeieren, offentlig forvaltning og for tømmerkjøperne. Med endret klima og nye krav til skogbruket blir trolig skogbruksplanen et enda viktigere verktøy. Skogbruksplanen bør derfor styrkes for å møte morgendagens behov for informasjon om skogressursene.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
WOODFLEX STOKKEBORD
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Gjennomsnittsprisen for alt virke som ble målt inn her i landet var 628 kroner per kubikkmeter i mars. Det er åtte kroner mer enn i februar og 105 kroner mer enn i mars i fjor.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Hvordan fungerer prisdannelsen på ved? Er det slik at utenlandske produsenters priser er mer dynamiske, mens de norske produksjonskostnadene bare går oppover? I hvor stor grad klarer norske produsenter å konkurrere med prisen på importved?
Norsk Skogbruk 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt