AddToAny

KORONARAMMET KODE

KORONARAMMET KODE
Koronakrisen kan ifølge direktør Petter Snare bety konkurs for Kode kunstmuseer og komponisthjem. Men han har god tro på at Abid Raja kommer dem til unnsetning.
Koronakrisen har gått hardt utover museene. Turistsesongen er avlyst, billettinntektene forsvinner. Ved Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen så de seg tidlig nødt til å permittere halvparten av de ansatte. Et par måneder senere innkalte direktør Petter Snare til pressekonferanse. Med Edvard Griegs hjem Troldhaugen som kulisse ba Snare regjeringen om snarlig krisehjelp.
- Får vi ikke krisehjelp fra regjeringen, vil vi gå konkurs senest i oktober, advarte du på en pressekonferanse i mai. Hvor ille er det egentlig?
- Det er akkurat så ille. Vi har en negativ egenkapital på 17 millioner kroner, vi lever fra hånd til munn. Vi har gjort som regjeringen har bedt oss om, og skaffet en større andel egenfinansiering, som nå er på mellom 33 og 40 prosent. Men når pengene nå blir borte og jeg ikke har penger på bok, så er jeg ute å kjøre. Det er en akutt, kritisk og alvorlig situasjon. Det er ikke noe spill for galleriet eller et stunt, slik Bergens Tidende omtalte det som.
- Kode har slitt med økonomien i flere år. Og så kom korona på toppen av det hele. Hvordan har underskuddet kunnet gå så langt?
- Koronaen er dråpen. Det er historien om en varslet katastrofe. Selv om underskuddet har blitt mindre de siste årene, så hadde vi ingenting å gå på. Det er varierende årsaker til det. For min egen periode, som begynte for snaue tre år siden, så har det vært økte driftskostnader som stiger raskere enn inntektssiden, kombinert med et enormt oppussingsbehov. Det å lage et relevant utstillings- og konserttilbud koster også penger. I tillegg kommer ABE-reformen, som har kuttet 0,5 prosent årlig de siste fem årene. Vi har alltid levd på pluss/minus null.
- Dere var tidlig ute med å permittere. Nå har du sagt at alle permitterte skal tilbake i begynnelsen av juni, samtidig so
Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt