AddToAny

Hvor mye skal en lærling ha i lønn? Her er 10 spørsmål og svar om lærlinger

Hvordan regnes lønnen til en lærling egentlig ut? Her er en oversikt over det du lurer på om lærlinger som tar fag- eller svennebrev. FriFagbevegelse har i en rekke saker denne uken rettet fokus på lærlingers lønns- og arbeidsvilkår.
p

Nærmere 40.000 unge mennesker var utplassert som lærling i ulike norske bedrifter de siste to åra. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det stor variasjon mellom hva de tjener, og i hvilke yrker det finnes flest lærlinger.

I oversikten under har vi samlet noen av de mest sentrale spørsmålene knyttet til lærlinger og arbeidsliv.

Hvem regnes som lærling?

Lærlinger utdanner seg til et yrke ved å jobbe i en bedrift, hvor du som lærling får både opplæring og praksis i et bestemt fag.

En lærling er dermed regnet som en elev som inngår lærekontrakt i et lærefag med en godkjent arbeidsgiver. Det vil si at bedriften du skal ha læretid i, må være godkjent som lærebedrift.

Det er utdanningsetaten som avtaler og godkjenner bedrifter.

Det skilles imidlertid mellom lærlinger, elever med fagopplæring i skole og praksiskandidater.

Lærlingene har læretid i en bedrift, og for de fleste lærefag er dette en periode på to år - ett år med opplæring og ett år med verdiskapning.

Elever som har fagopplæring i skolen, er Vg3-elever som av ulike grunner ikke har fått læreplass, og som tar fagopplæringen i skolen, uten verdiskapningsdelen de ellers ville hatt i bedrift.

p

Praksiskandidatene er personer som har tilstrekkelig arbeidserfaring til å gå opp til prøve uten forutgående læretid, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Hva er forskjellen på fagbrev og svennebrev?

Bedriftene skal ha en faglig leder med kompetanse i fag- eller svennebrev, eller seks års dokumentert relevant praksis i faget.

Lærlingen inngår lærekontrakt med sikte på fag- eller svenneprøve etter to år i bedriften, jevnfør opplæringsloven.

Svennebrev blir gitt i håndverksfag, mens fagbrev får du etter avsluttet prøve i de andre lærefagene. Det finnes rund

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

000 kroner, og løftet de siste årene henger klart sammen med bedre organisering, mener tillitsvalgte.
Fagbladet 30.04.2024
... snittet ned. I SSBs tall kommer de ut som en klart lavtlønna gruppe, men når arbeidsgiversiden legger tall på bordet, ser det litt annerledes ut.
Fagbladet 30.04.2024
000 kroner, noe som gjør dem til lønnstapere i Fagforbundet og i Norge. - Lønna er ikke til å leve av, sier Ida Nybroen, klubbleder i kinoene Trondheim kommune eier.
Fagbladet 30.04.2024
«De med lavest lønn skal prioriteres.» Det er et slags mantra foran de fleste lønnsoppgjør - så også i år.
Fagbladet 30.04.2024
Fagbladet 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt