- Det er milliarder av mennesker som har spiser mat sprøytet med Bt. Vi i Norge gjør det også, gjennom, maten vi importerer. Den er sprøytet med Bt. Når pyretroider og neonikotinoider blir faset ut, må vi over i mer økologisk og mer naturlig retning. Bt er en kjent kunnskap og teknologi, som brukes rundt i verden for å holde likevekt rundt oss, sier Anders Hørthe. Han grøntprodusent og SKP Hodekål i Gartnerhallen.
Brukt mye og lenge
Hørthe produserer forskjellige grønnsaker konvensjonelt, med integrert plantevern på 600 dekar, og økologisk på 550 dekar.
- Vi som produserer kålvekster har sterkt behov for Bt. Det er behov for det i økologisk, og det vil også gagne konvensjonell produksjon. I Europa er det mye brukt i økologisk produksjon.
Han er ikke den eneste som mener midlet bør tas i bruk. Richard Meadow er førsteamanuensis ved NMBU og forsker i Nibio. Han mener norske produsenter burde fått tilgang på midlet for lenge siden.
- Det er verdens mest brukte biologiske bekjempelsemiddel. Jeg tror det kun er i Norge det ikke er godkjent. Det er i alle fall godkjent i de fleste europeiske land. I Nord-Amerika og Asia har det vært godkjent i vel 25 år, nesten 50 år i noen land, sier Meadow.
Spurte om midlet i 1985
Han er født amerikaner, men har