Kjøkkenskriveren
03.09.2019
Som forbrukere bombarderes vi av informasjon om innholdet i og helseeffekten av ulike matvarer, drikker og kosttilskudd. Hvordan kan vi vite at påstandene som fremmes på emballasje, i produktomtale, i reklame eller blogger faktisk er riktige?
Det er nesten umulig for oss. Mattilsynet gjennomførte i 2014 et nasjonalt tilsynsprosjekt om bruk av ernærings- og helsepåstander. Dette avdekket feilaktig bruk av påstander på halvparten av alle produktene som ble vurdert, blant annet ulike typer brødvarer, drikkevarer, kjøttprodukter, kornvarer og flere andre.
Det er helt nødvendig at produsenter av ulike matvarer og tilskudd kjenner til regelverket, «Påstandsforordningen». For å avhjelpe dette, publiserte Mattilsynet «Veiledning om bruk av ernæringspåstander og helsepåstander», sommeren 2018. Denne er tilgjengelig på mattilsynet.no, både i full versjon og som kortversjon. Alle som skal omtale et produkt, enten det er produsenter, salgsapparatet, reklameindustri, idrettsaktører eller kjøkkenpersonell, må forholde seg til at påstandene en kommer med, er i henhold til regelverket.
En ernæring- eller helsepåstand må være godkjent. Videre:
? sammenhengen mellom næringsmiddelet eller dets innhold og deres ernæringsmessige innhold eller helsemessige effekt må være tilstrekkelig dokumentert ? påstanden må bli forstått av gjennomsnittsforbrukeren Det er EFSA som evaluerer og EU-kommisjonen som formelt autoriserer disse påstandene. Regelverket gjelder for alle i hele EU/EØS-området.
DE FÆRRESTE GODKJENNES
Det søkes om godkjenning for veldig mange ulike produkter. Per ma
Gå til medietDet er helt nødvendig at produsenter av ulike matvarer og tilskudd kjenner til regelverket, «Påstandsforordningen». For å avhjelpe dette, publiserte Mattilsynet «Veiledning om bruk av ernæringspåstander og helsepåstander», sommeren 2018. Denne er tilgjengelig på mattilsynet.no, både i full versjon og som kortversjon. Alle som skal omtale et produkt, enten det er produsenter, salgsapparatet, reklameindustri, idrettsaktører eller kjøkkenpersonell, må forholde seg til at påstandene en kommer med, er i henhold til regelverket.
En ernæring- eller helsepåstand må være godkjent. Videre:
? sammenhengen mellom næringsmiddelet eller dets innhold og deres ernæringsmessige innhold eller helsemessige effekt må være tilstrekkelig dokumentert ? påstanden må bli forstått av gjennomsnittsforbrukeren Det er EFSA som evaluerer og EU-kommisjonen som formelt autoriserer disse påstandene. Regelverket gjelder for alle i hele EU/EØS-området.
DE FÆRRESTE GODKJENNES
Det søkes om godkjenning for veldig mange ulike produkter. Per ma