AddToAny

FINN FRAM SANKEREN I DEG!

Det er mye spiselig fra naturens spiskammer som kan brukes i det daglige kostholdet vårt. Men det er fort gjort å gå forbi verdifulle planter, krydderurter, bær og sopp om vi ikke har kunnskap om hva som er spiselig. Bli med Kunstnerkokken, alias Mona Lundby, ut i det fri og få nyttige tips om grønne smaksforsterkere.
Vi er alle opprinnelig jegere og sankere som jaktet på dyr og høstet alt som var spiselig av sopp, bær og blader i naturen for å overleve. Å bruke mat rett fra naturen og inn i den daglige husholdningen har vært praktisert til alle tider. Dessverre har mye av denne kunnskapen gått i glemmeboka. Det er synd, for med enkle grep kan smaken av vår nytes hele året.
av trafikkerte veier. Der er det mye avleiringer fra asfalten som er saltet gjennom vinteren. Unngå å plukke i nærheten av jordbruksområder der de bruker kunstgjødsel og sprøytemidler. Gå heller inn i skogen. Høst bare de urtene du er 100% sikker på. Skulle du få i deg noe som du blir syk av, så ikke nøl. Ta kontakt med Giftinformasjonen, telefon 22 59 13 00, og få hjelp og råd ved akutte forgiftninger og forgiftningsfare. Tjenesten er døgnåpen.
ØKOLOGISK, KORTREIST OG GRATIS
Krydderurter kan brukes alene og sammen med andre råvarer. De gir en ekstra spiss på smaken og næring i maten. Urtene inneholder også vitaminer, mineraler og proteiner. Noen urter har spesielle egenskaper som kan brukes mot ulike plager. Å bruke naturens urter alene som legemiddel bør du være forsiktig med. Gå til lege når du er syk. Bruk urtene kun som et supplement, og nyt de gode smakene og la næringsstoffene bli en ekstra bonus. Urter er naturlig økologiske, kortreiste og er helt gratis.
Når våren kommer, snøen smelter og spirene spretter opp av bakken og på grener på trærne, er det bare å komme seg ut og høste i vei. Tenk på hvor du går! Ikke høst i nærheten
UGRESS ELLER NYTTEVEKSTER
Det finnes mange ville vekster i naturen som vi kaller for ugress, men som er gode nyttevekster som vi kan bruke i vår daglige husholdning. De første spirene som kommer opp av jorda om våren er skvallerkål, brennesle, løvetann. På trærne spretter små bjerkeskudd. Deretter kommer det spennende urter på rad og rekke. På skogbunnen finner vi gaukesyre. Vassarve spirer godt mange steder og kan ta over en hel kjøkkenhage. Marikåpe og ryllik trives midt i gressplenen. Granskuddene lyser opp med sin irrgrønne farge. Granskudd kan du spise rett fra treet og smaker litt syrlig, men har en intens aroma som henger lenge i og skal være god for luftveiene. Tygg noen skudd når du plukker. De kan forebygge forkjølelse og lindre sår hals på grunn av det høye innholdet av C-vitaminer. Da er det bare å ta på gode sko, gå ut i skogen og høste inn.

GRØNNE VITAMINER
Husk at det er de første lyse friske nye skuddene som er aller best på de fleste urtene, og gjerne før planten har blomstret, ellers blir de lett beske og treende. De nye friske skuddene har en sprø konsistens, smaker mildt og er fulle av friske vitaminer og mineraler. Plukk hele friske skudd til salaten hver dag og fyll opp kroppen med etterlengtede friske, kortreiste og grønne vitaminer. Når du er ute og plukker og høster, ikke plukk et helt felt eller et tre tomt. Ikke plukk trærne skjeve, og husk at dyrene skal ha litt de også. Elgen er vegetarianer og glad i friske skudd. Det bør være noe igjen så planten frør seg og kommer tilbake neste år. Et lite unntak er skvallerkålen. D
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt