AddToAny

TRENGER VI KJØTT I KOSTHOLDET?

TRENGER VI KJØTT I KOSTHOLDET?
Reduksjon i kjøttforbruket seiler opp som en mattrend i 2019. Det er bra for kloden, dyrevelferden og helsen. Hva bør man tenke på om man kutter ut kjøtt fra menyen?
Spis bærekraftig, reduser utslipp av CO2 og matsvinn, velg kortreist og matvarer lavt i næringskjeden - vi hører det daglig. Den nye rapporten om mathelse fra organisasjonen EAT støtter dette. Det er krevende å få full oversikt og vurdere hva som er riktig å spise sett i et helhetsperspektiv.
Det er mange tiltak som hver og en av oss kan gjøre for å ta vare på miljøet og kloden. Det er imidlertid ikke det jeg skal gå inn på her. Jeg ønsker å se på det rent ernæringsmessige rundt kjøtt. Vi vet at flere og flere velger å spise mindre kjøtt av ulike årsaker. På tross av denne trenden, viser rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2016» at forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 53 kg i 1989 til 76.1 kg per person i 2017. De siste ti årene har kjøttforbruket økt med ca. 7 prosent, fra 71 kg til 76 kg per person og år.

HELSEDIREKTORATETS KOSTRÅD
■ Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
Det betyr videre at vi rådes til: ■ Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt ■ Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som for eksempel bacon eller spekepølse ■ Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg ■ Velg fortrinnsvis nøkk
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt