AddToAny

Villsvinfeber i Østfold

Villsvinfeber i Østfold
Villsvinet har med god hjelp av mennesker spredd seg raskt gjennom Sverige og er nå i ferd med å etablere seg for alvor i Østfold. Og det gir et stort potensiale både for spennende jaktopplevelser, næringsutvikling - og betydelige ødeleggelser.
Derfor var det stinn brakke på Folkenborg i Mysen da Viken Skog inviterte til møte med villsvin som tema. Det er åpenbart stor interesse for denne framstormende dyrearten, som det foreløpig ikke er etablert noe forvaltningsregime for.STORVILT UTEN KVOTER

- Villsvinet er svartelistet, men myndighetene driver ikke aktiv bekjempelse, noe som innebærer at arten må forvaltes gjennom ordinær jakt. Det er jakttid hele året, men sugger med unger er fredet. Og jaktmessig er villsvinet definert som storvilt, med de krav til våpen, ammunisjon, skyteprøve og ettersøk som det medfører. Resten er foreløpig opp til grunneierne, sa Aasmund Fjellbakk, viltforvalter hos Fylkesmannen i Østfold. Han har vært med å utarbeide landets første forvaltningsplan for villsvin. Denne gjelder Østfold og ligger nå ute til høring på Østfold fylkeskommunes nettsider.GODT ASSISTERT COMEBACK

Villsvinet er ingen nykommer i norsk natur. Det vandret inn for rundt 9500 år siden i varmeperioden som etterfulgte istiden. I steinalderen var villsvinet tallrikt langs kysten og utgjorde en viktig del av kostholdet. Kaldere klima og trolig hard beskatning gjorde at villsvinet døde ut igjen for rundt tusen år siden. Men nå er det altså på full fart tilbake, godt assistert av mennesket, fikk vi høre. - Det var mye svin på skogen fram til bronsealderen. Nå kommer de tilbake, men den store svenske villsvinstammen skriver seg fra gjenutsetting sør for Stock
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

- Jeg ser på deg så biskt jeg kan, så hvis mitt blikk kan såre, la det drepe deg, har Anja Gotvasli sagt. Riktignok i rollen som Phebe i Shakespeares «Som dere vil ha det», ikke i rollen som ny styreleder i Allskog.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Sagbrukene blir stadig mer desperate i jakten på tømmer, noe som gjorde at både Södra og Mellanskog satte opp prisene i april. Flere selskaper fulgte etter, og enda flere vil følge på, mener Treebula (tidligere Virkesbörsen).
Norsk Skogbruk 24.05.2024
AT Skog opererer med et «markedstriangel» som omfatter tre typer mottakere - norsk industri, egen industri og eksportkunder, sa styreleder Olav Veum. Det er høye priser i alle de tre kanalene. Bra for skogeier - ikke fullt så bra for industrien som andelslaget eier.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Julaften i år var 24. april - i hvert fall for John Deere. Da ble den nye serien hjulgående skogsmaskiner avduket i Helsingfors. I juni ventes maskinene til Norge - men de første bestillingene har allerede kommet.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
- Vi står i et permanent soneforsvar. I den posisjonen er det skammelig vanskelig å skåre, mens motstanderen erfaringsmessig innimellom vil klare å smette inn mål.
Norsk Skogbruk 24.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt