forsker, Nordlandsforskning
Som forskere er vi i økende grad etterspurt for å løse store samfunnsutfordringer, enten det gjelder fiskeriforvaltningen, frafall i skolen eller global matsikkerhet. Vi går fra å studere problemer, til å utvikle løsninger, gjerne gjennom innovasjon.
Vi skal altså ikke bare forske på viktige samfunnsaktører og institusjoner, vi skal også forske med. Dette er kjernen i det vi kaller en kunnskapsbasert forvaltning og forskningsbasert innovasjon.
Problematisk finansiering
Det er åpenbare grunner til at våre folkevalgte skal ha innflytelse over finansieringen av forskningen og hvordan Norges forskningsråd skal disponere sine midler. Vi skal utvikle kunnskap og den skal forvaltes til det beste for fellesskapet. Vårt demokratiske styresett bør legge premissene for dette.
Samtidig er det også åpenbare fallgruver ved politikernes innblanding, dersom for eksempel forskningens rolle innsnevres til å være en tjener for myndighetene, et middel til å gjennomføre regjeringens politikk.
Vi trenger et akademia som kan tale Stortinget midt imot, som kan korrigere politikerne når de er på feil kurs, eller når de er drevet av ideer og visjoner som ikke kan sies å være til samfunnets beste.
Etter de siste måneders debatt om politisk styring av forskningen, er det mange som har hevdet at forskningens iboende verdi, og forskningen som et fritt, kritisk og viktig korrektiv til samfunnets utvikling, står på spill.
Gjelder også for næringslivet
På samme måte kan man argumentere for at ikke næringslivet skal styre og finansiere forskningen. Det kan være vanskelig å op