AddToAny

- Vi tar helheten med pasienten, og vi gjør det tverrfaglig

Hender det at du reagerer på parfyme eller sterke lukter? Da er du ikke alene. En spørreundersøkelse utført i september 2021 viser at hele fire av ti har opplevd ubehag på grunn av andres bruk av parfyme eller parfymerte produkter. - Plagene er ekte og ikke noe du innbiller deg, sier psykologspesialist Jude Nicholas.
Noen kaller det parfymeallergi. Andre kaller det duftoverfølsomhet eller kjemikalieoverfølsomhet. Jeg føler det er behov for en begrepsavklaring. På Haukeland universitetssykehus i Bergen finnes det nemlig en overlege og en psykologspesialist som behandler denne tilstanden. De har valgt å kalle det luktoverfølsomhet.

Ikke en allergi
- En allergisk sykdom er immunologisk reaksjon, der en eksponering for noe fører til at kroppen lager antistoffer for å forsvare seg. Luktoverfølsomhet er ikke en allergi, og det er derfor ikke de samme mekanismene i kroppen som er involvert. Parfymeallergi er noe helt annet igjen. Det er en kontaktallergi. Da snakker vi ikke om den klassiske straksallergien, som for eksempel pollenallergi, men at huden kommer i kontakt med et stoff og at det oppstår en forsinket reaksjon. Vi kjenner ikke til at en kan få en slik reaksjon ved å eksponeres for parfyme eller lukt som ligger i luften.
Det sier Torgeir Storaas, overlege og leder for Regionalt senter for astma, allergi og annen overfølsomhet (RAAO) i Helse Vest.

En reell tilstand
Sammen med psykologspesialist Jude Nicholas, tar Storaas imot pasienter som er plaget av luktoverfølsomhet.
- Noen få er henvist til oss spesifikt fordi de reagerer på kjemikalier eller lukt, men de fleste kommer på grunn av andre allergiske sykdommer, og så kommer det frem i utredningen at de også har store problemer med reaksjoner på lukt, sier Storaas.
Selv om luktoverfølsomhet ikke er det samme som en allergi, kan det fremdeles påvirke hverdagen til dem som er rammet. - Vi vet ikke mye om de underliggende mekanismene, men vi er opptatt av pasientens egen oppfatning av helseplager knyttet til luktoverfølsomhet. Det som er viktig å tenke på er at det de opplever er ektefølt. Plagene er ekte og ikke noe de innbiller seg. For noen kan det være så plagsomt at de ikke klarer å delta sosialt, gå på jobb, og selv dagligdagse gjøremål som å handle, vaske opp og støvsuge kan virke uoverkommelige, sier Nicholas.
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

Norges Astma- og Allergiforbund arrangerer Parfymefri uke hver oktober i uke 43. NAAF ønsker å bevisstgjøre folk om at bruk av parfyme og unødvendige kjemikaler øker risikoen for allergi.
AstmaAllergi 07.10.2022
Dagens sykehus, både gamle og nye, tar ikke tilstrekkelig hensyn til at den enkelte pasient kan ta med seg og spre smittestoffer. For andre pasienter med allergi og overfølsomhet, kan dette føre til uønskede plager.
AstmaAllergi 07.10.2022
Endelig er AstmaAllergi ute med et nytt, og litt tykkere blad, etter et ekstra langt opphold på grunn av redaktørbytte.
AstmaAllergi 07.10.2022
Den 13. august var det klatredag for medlemmene mellom 5-17 år. Det kom 16 barn og unge i alderen 6 til 17 år, 9 voksne som hjalp til, samt de 2 instruktørene fra senteret.
AstmaAllergi 07.10.2022
• Spør hvor mange leiligheten/hybelen er beregnet for. • Sjekk om det lukter friskt i alle rom.
AstmaAllergi 07.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt