AddToAny

Vi er med: Astmautredning

17 år gamle Ulrikke fra Oslo driver aktivt med triatlon. På slutten av sesongen har hun kjent at pusten er dårligere og at kroppen ikke fungerer som den skal på trening. Nå er hun på Rikshospitalet for astmautredning, og vi har fått lov til å følge henne hele dagen.
Ulrikke Gaare-Olstad er en aktiv jente. Hun har drevet med svømming siden fjerde klasse, og det siste året har hun satset på triatlon. Hun begynte å leke med tanken da alle svømmebassengene stengte på grunn av pandemien i fjor og startet for fullt denne sesongen. Selv om hun er relativt fersk, har hun allerede hevdet seg godt i konkurransene.

- Høydepunktene så langt er en andreplass i TrønderTri Norgescup og førsteplass i Lillomarka Arena Triatlon Junior supersprint, sier Ulrikke.
Noe er galt
I løpet av høsten har Ulrikke følt at noe ikke stemmer. Kroppen spiller ikke på lag. Det hele begynte med en virusinfeksjon på slutten av sommeren.
- Jeg ble ganske syk i august og følte egentlig ikke at jeg ble helt frisk igjen etterpå. I tillegg var jeg så uheldig å få korona i september, forteller hun.

Hverdagen til Ulrikke har siden vært preget av mye hoste og slim, og pusten har vært dårligere. Etter hvert har det også gått utover idretten.
- Jeg har ikke fått trent som jeg skal, og jeg har måttet droppe flere treninger og konkurranser. I tillegg er det ganske plagsomt å gå rundt med konstante luftveissymptomer, spesielt nå under pandemien, sier Ulrikke.

Derfor har hun nå blitt henvist til Rikshospitalet for astmautredning. Her møter hun overlege Tonje Reier-Nilsen, sykepleier Bente Haugdal Bugge og meg, en nysgjerrig journalist fra NAAF.
Utredningen
Ulrikke forteller at hun er litt spent på hva som skal skje. Hun sier også at hun er ganske sikker på at hun ikke har astma. Tonje Reier-Nilsen er overlege på Barneavdeling for allergi og lungesykdommer med fagansvar for astma og spesialist i barnesykdommer, allergologi og idrettsmedisin. Hun er av en annen oppfatning. - Ulrikke er henvist til meg fordi hun har sagt at hun har hatt mye hoste, slim o
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

Hender det at du reagerer på parfyme eller sterke lukter? Da er du ikke alene. En spørreundersøkelse utført i september 2021 viser at hele fire av ti har opplevd ubehag på grunn av andres bruk av parfyme eller parfymerte produkter. - Plagene er ekte og ikke noe du innbiller deg, sier psykologspesialist Jude Nicholas.
AstmaAllergi 25.03.2022
En av NAAFs mange oppgaver er å veilede forbrukere i valg av produkter med minst mulig helserisiko. Hvis et produkt bærer logoen fra Asthma Allergy Nordic, skal du være trygg på at det er et helsevennlig alternativ.
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt