AddToAny

Verdens dyreste jobber

Verdens dyreste jobber
Donald Trump lover å «få jobbene hjem igjen». Men hvis USA nasjonalt skal bruke samme metode som delstatene, blir det dyrt. Bedrifter subsidieres med opptil en halv million skattedollar per jobb i statenes kamp om arbeidsplasser.
Det er ganske paradoksalt i et land som er ideologisk tuftet på det private initiativ, og med en sterkt uttalt avsky mot offentlig innblanding. Men store bedrifter har god drahjelp fra det offentlige når de skal etablere seg. Delstatene konkurrerer om dem. Nylig etablerte Volvo seg i Sør-Carolina, som tydeligvis hadde lagt mest på bordet. 450 millioner dollar - eller 3,8 milliarder kroner - måtte staten ut med i skattesubsidier og direkte tilskudd.

Den amerikanske tenketanken «Good Jobs First» har regnet ut at delstats- og lokalmyndigheter de siste 35 årene har delt ut 64 milliarder dollar i subsidier til selskapsetableringer. Det tilsvarer 540 milliarder kroner. Der det er beregnet hvor mange arbeidsplasser dette vil bringe, er snittet 456.000 dollar per jobb - eller bortimot 4 millioner kroner.



Ingen regler - Problemet i USA er at det ikke fins konkurranseregler mellom statene, sånn som man har innen EU for eksempel. Dette er blant de tingene «Good Jobs First» jobber for, sier Fellesforbundets internasjonale sekretær Atle Høie.

Han var nylig på studietur til USA, i forbindelse med Volvos etablering. Og han mener det ikke er tilfeldig at den kommer nettopp i Sør-Carolina.

- I Sør-Carolina er det 1,7 prosent fagorganisering. Det er lavest i USA. Og de har en guvernø
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Magasinet for fagorganiserte

- Alle på jobben snakker jo om lønn. Men det er nok mange medlemmer som ikke vet at det er lønnsoppgjør nå, sier Triin Reinart.
Penger, penger og atter penger. Økt kjøpekraft er det viktigste kravet i år.
I Kristiansand oppdager de 23 studentene som tar grunnkurs for å bli yrkessjåfører på buss og lastebil at det er mye å lære. Blant annet at det er lov å si nei til sjefen.
Rett før jul la regjeringen fram sine forslag til hvordan pensjonssystemet bør se ut i framtiden. Et av de viktigste forslagene er å øke aldersgrensene for alderspensjon fra folketrygden.
I 1859 ble det startet trikotasjefabrikk i Salhus utenfor Bergen. 130 år senere var det kroken på døra, men da var det allerede bestemt at fabrikken skulle bli museum.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt