AddToAny

Velkommen til Norge

Velkommen til Norge
I 2016 kom 3300 kvoteflyktninger til Norge. Norsk Folkehjelp sto på Oslo lufthavn og tok imot alle. - Vi er de første de møter i sitt nye hjemland, og vi gjør alt vi kan for at de skal føle seg trygge, sier lederen for mottakstjenesten, Andrea Ramirez Stangeland.
Klokken er 10.20 og et Boeng 747 fra Turkish Airlines har akkurat parkert foran den nye terminalen på Oslo lufthavn. Inne i flyet samler passasjerene sammen sakene sine fra hyllene over setene, skrur på mobilen og sluses ut gjennom landgangen mot passkontrollen.
Blant verdensvante turister og forretningsfolk går 45 mennesker som akkurat nå har gjennomført sin største reise noen sinne. De er kvoteflyktninger fra Syria, og alt de har igjen bærer de med seg sprengfulle bager og kofferter. De har mistet landet sitt, hjemmet sitt og forlatt alle de kjenner. Nå planter de føttene på norsk jord for aller første gang. Snart skal de bli norske statsborgere. Snart skal de forsøke å lære seg norsk, lære veien til barnehagen og oppleve norsk vinter.

RETT FRA FLYKTNINGLEIRENE. De kommer gående mot oss - fedre med sovende barn over skulderen, en bestemor med sjal på hodet, mødre som triller barnevogner, barn som holder fast i bamsene sine og storesøsken som leier de minste. De er trøtte etter den lange reisa. De fleste kommer rett fra flyktningleirene i Libanon og mange har ventet lenge på denne dagen.
- Velkommen til Norge, velkommen hit til oss! Vi er her for å sørge for at alt skal gå bra i dag. Vi skal lose dere gjennom passkontrollen, passe på at alle får bagasjen sin og få dere videre på neste fly, til stedet dere skal bo, deres nye hjem.
Andrea Ramirez Stangeland har samlet alle foran passkontrollen. Hun er leder av Norsk Folkehjelps mottakstjeneste som har jobben med å ønske kvoteflyktninger (se faktaboks) velkommen til Norge. I dag er det mange som kommer; andre dager kan det være bare én familie, og noen dager ingen.

- ER DET VANSKELIG Å LÆRE NORSK? Andrea har med seg tre flyktningassistenter på jobb i dag, Ayat Sanajra, Emad Abu Jazar og Foad
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Det idylliske lokalsamfunnet Xolobeni ligger i Wild Coastregionen på den sørafrikanske østkysten. Nå trues det av planene om å etablere det som kan bli den største åpne titangruven i Afrika.
Appell 23.05.2019
Heidi Andersson har brukt de siste tre årene på å integrere flyktninger i Malm. Og hun har god hjelp - av hele familien.
Appell 23.05.2019
Younes Alshekho (25) kom til Norge som flyktning fra Syria i 2015. Han kom i kontakt med Norsk Folkehjelp mens han bodde på asylmottak i Mandal, og er i dag et aktivt medlem i Solidaritetsungdommen i Bergen.
Appell 23.05.2019
I helga 5.-7. april var 270 medlemmer fra Norsk Folkehjelp samlet til Fagkonferanse Sanitet på Gardermoen. Alt var lagt til rette for noen fullspekkede dager i ekte frivillighetsånd.
Appell 23.05.2019
Det er i fjellet Leif Johan Monsøy (35) føler seg mest hjemme. Han hadde aldri sett for seg at et cruiseskip i nød i stormfull sjø skulle bli hans første oppdrag.
Appell 23.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt