AddToAny

Valg 2023: Lange ventelister og flere pasienter med psykiske lidelser

- Det eksisterer i dag et økonomisk skille mellom pasienter som trenger fysioterapi. For å komme til behandling raskt, er det ofte slik at pasienten må gå til en helprivat fysioterapeut og betale regningen selv.
Alternativet er å sette seg på venteliste til en fysioterapeut med driftsavtale. Da er ventetiden gjerne et par måneder eller mer, sier fysioterapeut Kristin Lund Enersen i Elverum.

Hun var ferdig med turnustjenesten i 2000, og har siden vært ansatt både som kommunefysioterapeut og som fysioterapeut ved et privat legesenter. De siste ti årene har hun drevet helprivat. Ikke alle pasientene som kommer til behandling har like god økonomi.

- Jeg har søkt på flere driftstilskudd, men aldri fått napp. Til slutt bestemte jeg meg for å starte for meg selv. Det har gått bra. Men jeg opplever likevel at pasienter må avbryte behandlingen fordi de ikke lenger har råd. Når vi i tillegg er inne i en tøff økonomisk periode hvor rentene øker og varer og tjenester blir dyrere, skjer det oftere enn før at pasienten ikke lenger kan prioritere å betale for fysioterapi, sier Enersen.

Blir borte lenge

I 2016 kostet muskel- og skjelettplager det norske samfunnet 255 milliarder kroner. Når ikke pasienten kommer til fysioterapeut i tide, enten det er på grunn av lange ventelister eller økonomiske utfordringer, er det ifølge Enersen dårlig samfunnsøkonomi.

- At pasienten må vente lenge på å få time, eller må avbryte behandlingen fordi det blir for dyrt, er svært uheldig. Det vil kunne føre til at plagene blir verre og at pasienten bruker lenger tid på å bli frisk. Mange blir gående sykmeldt inntil de er godt i gang med behandlingen, sier Enersen.

- Hvilke grep bør politikerne ta for å sikre at alle som trenger fysi

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

Inger-Johanne Skjold, MSc. fysioterapeut, psykomotorisk fysioterapeut, Åstveit Helsesenter. inger.johanne.skjold@gmail.com.
Fysioterapeuten 08.05.2024
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kontaktpersoner er bindeleddet mellom avtalefysioterapeuter og kommunen. I Indre Østfold bidrar Terese Brustad og Hege Fundingsrud Novak til å synliggjøre fysioterapeuters rolle.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kjersti Karoline Danielsen, PhD., førsteamanuensis ved Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Denne fagartikkelen er fagfellevurdert etter Fysioterapeutens retningslinjer, og ble akseptert 15. september 2023. Ingen interessekonflikter oppgitt.
Fysioterapeuten 15.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt