AddToAny

Valg 2023: Dette mener partiene om rehabilitering og folkehelse i kommunene

Målt i tapte skatteinntekter, er muskel- og skjelettlidelser en av sykdomsgruppen som gir samfunnet størst produksjonstap (71 mrd. i 2015).
Fysioterapi er en viktig del i opptrening og rehabilitering etter sykdom og skade, også innen arbeidsrettet rehabilitering.

1. I hvilken grad vil ditt parti prioritere å styrke rehabiliteringstjenesten i kommunene, på hvilken måte, og hvordan skal det finansieres?

De samlede samfunnskostnadene relatert til muskel- og skjelettlidelser var i 2016 beregnet til mer enn 255 mrd. kroner. Forebyggende helsearbeid/folkehelsearbeid skal fremme folks helse og livskvalitet og redusere risiko for sykdom og skade.

2. I hvilken grad vil ditt parti styrke det forebyggende helsearbeidet i kommunene, på hvilken måte, og hvordan skal det finansieres?

Cecilie Terese Myrseth, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet:

1. - Regjeringen er i ferd med å utarbeide en ny nasjonal helse- og samhandlingsplan som skal legges frem mot slutten av året. I den kommer rehabilitering til å bli et sentralt tema. Vårt mål er å sikre at det er gode og sømløse rehabiliteringstjenester, der spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten finner sammen slik at pasientene får det tilbudet de trenger.

2. - Stortinget har akkurat vedtatt folkehelsemeldingen som har lagt rammene for det forebyggende helsearbeidet for de kommende årene. Vi har satt som mål å bekjempe ulikhetene i helse, og da er forebygging alfa og omega. Vi skal nå i gang med å utarbeide prioriteringskriterier også for folkehelsearbeidet, slik at det blir tydeligere hva som skal prioriteres og ikke. Arbeidet skal finansiers gjennom å styrke kommuneøkonomien og målrettede bevilgninger der det er behov for det.

Erlend Svardal Bøe fra Høyre, medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget:

1. - Høyre vil styrke habiliterings- og rehabiliteringsområdet. Da Høyre satt i regjering, fikk vi innført fritt behandlingsvalg for habilitering og rehabilitering. Vi la også fram en opptrappingsplan på området for tidsrommet 2017 til 2019. Her fulgte det også med midler til kommunene. Evalueringen viser at dette hadde god effekt, blant annet fikk flere kommuner på plass egne opptrappingsplaner. Evalueringen viste også at det fortsatt er for store forskjeller kommunene imellom, og i ansvarsfordelingen mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. I forbindelse med statsbudsjettet for 2023, fremmet Høyre derfor forslag om at regjeringen skal utrede behovet for en habiliterings- og rehabiliteringsreform i Norge.

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

Inger-Johanne Skjold, MSc. fysioterapeut, psykomotorisk fysioterapeut, Åstveit Helsesenter. inger.johanne.skjold@gmail.com.
Fysioterapeuten 08.05.2024
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kontaktpersoner er bindeleddet mellom avtalefysioterapeuter og kommunen. I Indre Østfold bidrar Terese Brustad og Hege Fundingsrud Novak til å synliggjøre fysioterapeuters rolle.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kjersti Karoline Danielsen, PhD., førsteamanuensis ved Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Denne fagartikkelen er fagfellevurdert etter Fysioterapeutens retningslinjer, og ble akseptert 15. september 2023. Ingen interessekonflikter oppgitt.
Fysioterapeuten 15.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt