
Våren 2013 fikk psykologiprofessor Anne Inger Helmen Borge det hun trodde var en spam-e-post. Hun ba en kollega i administrasjonen om å undersøke saken. Beskjeden tilbake var at, nei, det var ikke spam: Blant 16 000 søkere var Helmen Borge tilbudt plass som en av 400 eksperter i EU-programmet Horisont 2020, verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med 80 milliarder euro i potten, fordelt på sju år.
Som 63-åring trodde Helmen Borge alderen talte mot henne, men hun søkte da ledelsen ved UiO oppfordret til det. Den første plassen fikk hun i gruppen Helse, demografiske endringer og livskvalitet, og det er denne hun omtaler som hovedgruppen. Deretter ble hun også bedt om å sitte i prosjektets Advisory Group on Gender - en tverrfaglig gruppe som skal bistå de andre gruppene med integrering av kjønnsperspektiver.
- Vi hadde krysset av for noen punkter da vi søkte, og jeg krysset nok av for blant annet internasjonal helse og gender. Dermed ble jeg også oppnevnt i Advisory Group on Gender. Der møtte jeg fagpersoner fra de andre gruppene, og det er så interessant!
- Har satset enormt
Den tverrfaglige gruppen er satt sammen av fagpersoner med kjønnsekspertise fra de andre rådgivende gruppene - fra næringslivsledere og forskere, til professorer innen arkitektur og romfart - og kjønn.
- Vi som jobber innen samfunnsfag og helse er så vant med å ivareta sex and gender i forskning. Men for en transportekspert, en klimaforsker, en nordområdeforsker, en energiekspert - de har klart mye større problemer. Noen blåser nok litt av dette at kjønnsperspektiver skal inn overalt, men EU har satset enormt ved at de laget en hel seksjon som skal administrere likestilling og kjønn.
Gruppens mandat er blant annet å gi skriftlige råd til EU-kommisjonen under forberedelsen av de ulike arbeidspr