AddToAny

UHR-leder Whittaker om Nesna: - Dette er en klar overstyring

Nord universitet har fått beskjed om å gjenåpne studiestedet på Nesna. UHR-lederen mener styret blir overkjørt.
- Dette er en klar overstyring. Det man gjør i praksis praksis er å sette styrets vedtak til side og svekke institusjonens autonomi, konstaterer Sunniva Whittaker, som er leder for interesseorganisasjonen Universitets- og høgskolerådet.

Hun representerer 32 universiteter og høyskoler.

Onsdag meldte Kunnskapsdepartementet at Nord universitet skal gjenåpne studiestedet på Nesna, slik at det står klart til å ta imot nye studenter allerede høsten 2022.

- Vi er bedt om å gjenåpne, sier Øyvind Fylling-Jensen, styreleder ved Nord universitet.

- Eier bestemmer

- Nord universitet vil jobbe konstruktivt med Kunnskapsdepartementet for å få til et godt samarbeid med alle interesser. Nå er det viktig å se framover og være litt kreative, sier styreleder Øyvind Fylling-Jensen. Foto: Nofima

Gjenetableringen er ikke styrebehandlet ennå, men ifølge Fylling-Jensen skal det skje neste uke.

- Nord-styret har vedtatt å legge ned Nesna, er dette en overkjøring av styret?

- Det er eier som bestemmer, og det forholder vi oss til. Når eier ber oss om å gjenåpne, så må vi følge eiers anmodning, sier FYlling-Jensen.

- Vi har fått vite dette i løpet av de siste dagene. Og det blir tatt imot både med overraskelse og med positivitet ved universitetet.

Fylling-Jensen møtte Ola Borten-Moe i Kunnskapsdepartementet i går. Han sier at de har fått løfter om at det vil følge penger med gjenåpningen, men at de ikke vet hvor mye eller i hvilken form ennå.

Urolig for ansvarfordeling

Whittaker er også overrasket, men ikke like positiv.

- Vi er både overrasket og litt urolig over at man ønsker å gjøre endringer ved en av våre institusjoner med kongelig resolusjon, sier Whittaker.

Opprinnelig ble studiestedet lagt ned etter et vedtak i styret ved Nord universitet, og det er disse som nå får beskjed om å gjøre om vedtaket. Whittaker er opptatt av det prinsipielle spørsmålet om styrets rolle, og blir urolig for signalene dette vedtaket gir.

- Vi er opptatt av at styringsdialog skal skje gjennom tildelingsbrev og etatsmøter. Det er det ordinære, men her blir ansvarsfordelingen utydelig, sier Whittaker og refererer til rollefordelingen mellom universitetsstyret og Kunnskapsdepartementet.

I Hurdalsplattformen står det også at regjeringen vil vurdere å endre det lovfestede ansvaret styrene har, slik at Stortinget og myndigheter får anledning til å stoppe studiestedsnedleggelser.

- Vi forsto det som at det var en prosess, som kanskje skulle involvere institusjonene, for å komme fram til fornuftige løsninger sammen. Det virker som om den prosessen er foregrepet gjennom dette vedtaket fra regjeringen.

Image-text:

Sunniva Whittaker mener autonomien ved Nord universitet har blitt overstyrt når Kunnskapsdepartementet ber universitetet om å gjenopprette studiestedet de har valgt å legge ned. Foto: UiA

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Det er mange grunner til at vitenskapelige artikler kan bli trukket tilbake. Falsk tilhørighet er blant de sjeldne, men det skjedde med to UiO-artikler i 2021.
Forskerforum 26.01.2022
Påbudet om hjemmekontor er ikke lenger forholdsmessig og må oppheves, krever arbeidstakerorganisasjonen YS. De får støtte av arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
Forskerforum 26.01.2022
Lederen for Danmarks største fagforbund 3F, Per Christensen, går av etter avsløringer om at han har hatt et utstrakt dobbeltliv med flere kvinner.
Forskerforum 26.01.2022
Folk skal få mer i lommeboka, krever Fellesforbundet, som vil prioritere økt kjøpekraft i årets lønnsoppgjør.
Forskerforum 26.01.2022
FHI-direktør Camilla Stoltenberg er tildelt Norsk sykehus- og helsetjenesteforenings (NSH) helsepris for 2022.
Forskerforum 26.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt