Nansen både smaker godt og har utseendet med seg. Dette er den første norske potetsorten som er utviklet på mange år. Målet er at den skal bidra til å løfte norskandelen i markedet, og de første dyrkererfaringene er gode.
Produsenter fra Troms og sørover prøver ut den nye sorten i år, og volumet vil ligge på mellom 200 og 300 tonn denne sesongen.
Sterk mot smitteNansen er foredlet frem ved Graminor, og beskrives som en halvsein rød matpotet med meget godt knollansett. Knollformen er rundoval og smaken mild og god. Sorten har fint skall og knollstørrelsen er jevn.
Ifølge Graminor er den sterk mot tørråte og flatskurv, og det er også Eriksmoens erfaring.
- Fordelen er at produsentene kan bruke mindre og enklere sprøytemidler. Dessuten er den mer velegnet for økologisk produksjon der det er aktuelt.
- Tørråte- og stengelråtesoppen blir stadig hissigere. Jeg er glad Norge ikke har fri import a