AddToAny

Treak; søtt, sunt og langsomt

Treak; søtt, sunt og langsomt
Det tar tid, men det er verd hvert minutt. Med einerbær, kjærlighet og kunnskap kokes den helsebringende søtsaken som du aldri glemmer smaken av. Velkommen til Bergljot. Hun kan kunsten å lage ekte treak.
Bergljot Strand bor høyt og fritt, men samtidig skjermet av sin egen hemmelighetsfulle hage i Ulnes i Valdres. Det gamle, brune huset er rammet inn av bugnende bed og busker. Bergljot tar imot med hjertevarme og kaffe. Forkleet er på, for Bergljot har allerede vært i sving i flere timer.
Den pensjonerte rektoren kan fortelle om somre på stølen, både i barndom og voksenliv. Bergljot var aktiv med rektorjobb og barn i tillegg til gårdsstell, og kunnskapen har hun både i hode og hender.
I mange år har hun videreført mor Torlaugs tradisjon for å lage treak; godteriet som kokes inn av einerbær (briskebær kalles de her i Valdres), vann, fløte og sukker. Bergljot bruker en oppskrift fra sin gamle faster Maren, men etter hvert som årene går, har den blitt hennes egen.
Når vi inviteres inn, har hun allerede holdt på i et par dager, for skikkelig tradisjonsgodteri skal ta lang tid. Det lukter friskt i hele huset. Hvis du ikke har kjent lukten av kokt briskelåg før, er nemlig ordet «frisk» noe du instinktivt vil tenke på. Bergljot forteller at hun pleide å koke friske briskegreiner med nåler og eventuelle bær i vann som ble silt og brukt til mellom annet skylling av håret. Resultatet var glans. Og altså frisk duft.

PLUKKING
Sent i september drar hun fortsatt tilbake til stølen for å raspe av modne bl
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

- Vi ser at generasjon Z er mye mer opptatt av bærekraft og det de etterlater seg, sier Lars Erik Svanholm, daglig leder i gravferdsselskapet Svanholm & Vigdal, i Trøndelag.
SKOG 12.03.2024
SKOG 12.03.2024
SKOG 12.03.2024
Den 15. juni 2022 veltet en stabel med treverk over to mannlige ansatte. 60-åringen døde og 35-åringen ble alvorlig skadet.
SKOG 12.03.2024
Når heggeblomstene drysset i plogfura, skulle potetene i jorda, og husk alltid å ha litt sterkt avkok av heggebark stående hvis kua di skulle få vondt i beina.
SKOG 12.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt