AddToAny

Til skogeieren

Som skogeier har du et større ansvar for forvaltningen av våre fellesgoder og naturverdier enn resten av samfunnet.
Foto: Tage Vedal

Av Norges produktive skogareal på 83 mill. dekar, eier privatpersoner 77 prosent. Av 125 000 eiendommer er 120 000 av dem eid av privatpersoner. Dette er til den private skogeieren, først og fremst. Eiendommene er for det meste små; 60 prosent er mindre enn 250 dekar, 90 prosent er mindre enn 1000 dekar. Bare i underkant av 1 prosent er større enn 5000 dekar (12 000 eiendommer).

Uansett hva Allskog og resten av bransjen sier: det er til syvende og sist du som grunneier som bestemmer NÅR og HVORDAN det eventuelt skal drives skogbruk på eiendommen. Om det nå hogges midt i hekke og yngletida er det fordi skogeier har godkjent det. Det som står i dette innlegget er en meningsytring. Men ansvaret er ditt, skogeier, både juridisk og moralsk.

Skogbruk er og har vært en viktig næring i Norge, men den kan drives mer eller mindre bærekraftig. Uansett hogstmetode er et utbredt syn at det er uakseptabelt å drive hogst i hekke og yngletida. Den vanligste formen for hogst i Norge i dag er flatehogst - man hogger ned alle trærne i et område samtidig, ved hjelp av store maskiner. Da fjernes rett og slett hele livsgrunnlaget for artene som bodde i dette området. Alt av hekkende fugler i trær, busker og på bakken vil få ødelagt hekkinga det året, og det vil gå flere generasjoner før området potensielt blir egnet leveområde igjen. Maskinfører sitter det meste av arbeidsdagen inni et moderne kontor på grove hjul med klimaanlegg og satelittnavigasjon. Høge krav til effektivitet og lave krav til miljøhensyn gjør det vanskelig for de som jobber i slike maskiner å ta reelle hensyn til hekkende fugl. Derfor burde det særlig i et profesjonelt skogbruk være klare begrensninger på hogst i hekke- og yngleperioden på våren. Trolig går hundretusenvis tusenvis av reir, egg og nyfødte fugleunger hver vår med på grunn av hogst. Dette er dokumentert, det skjer heile tida, men skogbruket går for full maskin.

Dagens effektive skogsmaskiner går døgnet rundt og hele året igjen

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

Det er alvor nå. Folk har lenket seg fast, blitt arrestert. Bøter for hundretusener av kroner er skrevet ut. Gamle hus er revet, beitemarker er gravd opp og fjorden har fått en forsmak på utslipp fra gruveselskapet.
Natur & miljø 12.05.2023
Jeg savner en som kan sette skapet på plass, en som kan gjøre det med et brak.
Natur & miljø 12.05.2023
Kommunene er ansvarlige for arealpolitikken i Norge. De spiller dermed hovedrollen når natur skal vernes, økosystemer bevares, energi spares og når ny virksomhet skal etableres.
Natur & miljø 08.05.2023
en litt varmere hodeplakat Jeg laget pannebånd med Naturvernlogo høsten 2022, fordi hodet er en perfekt plass til å vise hvem eller hva man heier på. Men noen gang passer det bedre med lue, for eksempel hvis det er litt kaldt.
Natur & miljø 25.04.2023
eller pulsvarmere) med Naturvernforbundets logo -Hvilket slagord vil du ha på ditt pannebånd? spurte jeg kollegaen min John. -Jeg har enda mer bruk for pulsvarmere, svarte John.
Natur & miljø 21.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt