AddToAny

Til alle døgnets tider

Dragkampen om arbeidstida vår har vart i over 100 år. Men for at samfunnet skal gå rundt, må mange hundre tusen arbeidstakere jobbe kvelder, netter og tidlige morgener. Hvordan synes de det er?
Når kokken Mariann Einarsrud sveiper kortet sitt ved porten på Terningmoen leir i Elverum, er veiene nesten tomme for biler. Selv har hun kjørt i en halvtime fra Våler, men klokka har ikke bikket mer enn 05.45 denne morgenen. Tre kvarter senere skal hun fôre nesten 400 sultne rekrutter i førstegangstjeneste. Også befalet trenger viktig næring før en lang dag. Det er heldigvis ikke hver dag hun har tidligste vakt og står opp halv fem. Og etter 25 år med turnusarbeid er hun vant til å våkne før de fleste, eller å komme hjem sent om kvelden.
- Det er lettere å stå opp nå som det er lyst om morgenen, problemet er å komme seg i seng. Det er godt å ha litt varierte arbeidstider. Og etter at jeg ble arbeidsleder for to år siden, så har jeg sluppet å jobbe helg, og det er ekstra deilig, sier hun.
Inne på et stort industrikjøkken forberedes og preppes frokost, lunsj, middag og kveldsmat hver eneste dag i det som flere ganger er kåret til landets beste messe. Her kokes opptil 300 liter saus til femlags lasagne, gryterretter og havregrøt.
Rekruttene som takker blidt og uoppfordret for maten etter at den er fortært. Alt lages fra bunnen av, så de sju kokkelærlingene får prøvd seg på mye forskjellig.
- Sånn sett er det en veldig takknemlig jobb. Den er givende, og arbeidsmiljøet er kjempegodt, sier hun og får støtte fra samtlige kolleger.
Hver morgen, like før dørene åpnes for rekruttene, rekker kokkene å sette seg ned for selv å spise en rask frokost. Deretter har de en felles pause etter at frokosten er ryddet bort og felles lunsj. Pauser er viktig med det høye tempoet det går i på kjøkkenet - og for arbeidsmiljøet.
Når rockemusikken inne på kjøkkenet slås på, går det i ett. Grønnsaker kuttes hurtig opp til prepping av neste måltid. Det bugner av frisk frukt og bær.
Mariann Einarsrud innrømmer at lønna ikke er lukrativ, men sier at hun lever fint på det hun har. Hun har også mulighet til å jobbe mer om hun ønsker. På kjøkkenet har de fireskiftsordning, der første vakt starter klokka 06.00, andre klokka 07.30, tredje klokka 10.00, og seinvakta går fra klokka 13.00 til 20.30. De fleste har en turnus med arbeidshelg hver fjerde uke og en mest mulig normal arbeidstid utover det. Og med bare to prosent sykefravær, viser det at noe gjøres riktig.
- Det har vært snakk om at det fra øvre hold er ønskelig med en annen ordning, men det har heldigvis ikke blitt noe av når den vi har, funker så bra, sier kokken.
Dette er «kokkens siste hvilested», ifølge en av kollegene, for det er ikke mange som velger å forlate arbeidsstedet. Mariann Einarsrud har vært på Terningmoen siden 2008, og har ikke tenkt seg noe annet sted. Ved siden av jobben h
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NFF-magasinet

Det er på tide å ta en diskusjon om hva som skal prioriteres i kriminalomsorgen. I sommer har flere av våre tillitsvalgte stått fram i media.
NFF-magasinet 07.09.2022
Uten forvarsel fikk Stavanger fengsel i august beskjed om å gjenåpne kvinneavdelinga. Det er nasjonal krise for kvinnesoning.
NFF-magasinet 07.09.2022
I forrige nummer omtalte vi planlagte innsparinger i fengslene, inkludert Oslo fengsel, som skal kutte 2 millioner kroner i innkjøp og ekstraordinær bemanning.
NFF-magasinet 07.09.2022
3AUSTRALIA:Fengselet i Darwin ble rammet av streik 18. juli. Rundt 60 fengselsbetjenter la ned arbeidet i protest mot regjeringens vedtak om å fryse lønnsnivået i offentlig sektor, skriver perthnow.
NFF-magasinet 07.09.2022
Doris Bente Kristiansen har vasket seg gjennom 44 år på Forsvarets veteransenter. Det bare ble sånn.
NFF-magasinet 07.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt