Tidsskrift for norsk psykologforening
01.12.2023
Jus- og arbeidslivsavdelingen får en del henvendelser fra kommunalt ansatte psykologer angående manglende tilgangsstyring i arbeidsgivers journalsystem.
Dette får det utslag at alt helsepersonell har tilgang til psykologens journalnotater. Psykologen har også automatisk tilgang til annet helsepersonells journaler. Dette er ikke i tråd med lovgivningen, og her skal vi oppsummere hvilke bestemmelser som er aktuelle i denne sammenheng.
Helsepersonell har taushetsplikt etter helsepersonelloven § 21, og som et utgangspunkt gjelder denne også psykologer. Taushetsplikten innebærer ikke bare en passiv plikt til å tie, men også en aktiv plikt til å hindre at andre får tilgang til taushetsbelagte opplysninger. Denne plikten samsvarer med pasientenes rett til vern mot spredning av opplysninger. Dette følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 3-6.
Kommunen er pålagt etter helse- og omsorgst
Gå til medietHelsepersonell har taushetsplikt etter helsepersonelloven § 21, og som et utgangspunkt gjelder denne også psykologer. Taushetsplikten innebærer ikke bare en passiv plikt til å tie, men også en aktiv plikt til å hindre at andre får tilgang til taushetsbelagte opplysninger. Denne plikten samsvarer med pasientenes rett til vern mot spredning av opplysninger. Dette følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 3-6.
Kommunen er pålagt etter helse- og omsorgst