AddToAny

TAR UNDERERNÆRING TIL REGJERINGEN

LHL, Kreftforeningen og Kliniske ernæringsfysiologers forening (KEFF) mener sykdomsrelatert underernæring er kraftig undervurdert av norske myndigheter. Sammen setter de problematikken på kartet og presenterer flere forslag til tiltak som de mener både vil komme den enkelte pasient og samfunnet til gode.
«Underernæring - et glemt folkehelseproblem?» var tittelen på et frokostmøte som nylig ble arrangert av de tre organisasjonene. Her samlet de forskere, organisasjoner, helsepersonell, politikere og andre interesserte. Bakteppet er en forholdsvis fersk rapport fra Menon Economics (omtalt i Kjøkkenskriveren nr. 1/23) som anslår at sykdomsrelatert underernæring i fjor kostet det norske samfunnet over 31 milliarder kroner. Kostnader knyttet til helsetjeneste står for 13,2 milliarder kroner av disse, hvor 80 prosent er knyttet til liggedøgn på sykehus. Om lag 114 000 personer lider til enhver tid av sykdomsrelatert underernæring, noe som ikke bare har en høy prislapp. Det fører også til store belastninger for den enkelte i form av uhelse, tap av livskvalitet og økt risiko for dødelighet, heter det i rapporten.

TID FOR HANDLING
Selv om underernæring er et alvorlig og utbredt problem her i landet, er det lite prioritert i helse- og omsorgstjenestene. Ved å sette problematikken på dagsordenen, ønsker Kreftforeningen, LHL og KEFF å vise at det finnes et enormt potensial i �
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Kan institusjonskjøkken være med å sikre riktig ernæring til eldre som mottar mattjenester hjemme og i institusjon?
Kjøkkenskriveren 15.09.2023
NM i maskinoppvask arrangeres for syvende gang på Fagmessen Østlandske Storhusholdning i Vikingskipet på Hamar 18.- 19. oktober. Nå etterlyser arrangøren mange påmeldte deltakere.
Kjøkkenskriveren 11.09.2023
Halvparten av norske sykehjem har en matvertordning, men matvertene mangler kompetanse. Pårørende er fornøyde med sykehjemsmaten: Den får en karakter på 3,7 på en skala fra 1 til 5.
Kjøkkenskriveren 05.09.2023
Okonomiyaki er en japansk pannekakeomelett; en smakfull klassiker med kål og eksotisk smak. Okonomi betyr omtrent "bruk hva du vil" og yaki betyr "steke". Kålrot er hovedingrediensen i denne varianten.
Kjøkkenskriveren 05.09.2023
Arnt Steffensen har ledet Kost- og ernæringsforbundet med stødig hånd de siste ti årene. Én ting har han gjort, som ingen av hans forgjengere har vært i nærheten av. Hendelsen ble en vekker, og den har gitt forbundet uventet drahjelp i arbeidet med bærekraft.
Kjøkkenskriveren 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt