AddToAny

Tar opp kampen for skogen

Naturvernforbundet samler nå kreftene til kamp for de siste verdifulle naturskogene i Norge. - Hvis ingen gjør noe nå, frykter vi at de gamle naturskogene skal bli borte.
Det kan vi ikke tillate, sier Gjermund Andersen, leder i Naturvernforbundets skogutvalg

I oktober møttes over seksti skogelskere fra hele Norge til skogtreff i Kongsberg i Buskerud. Samlingen fant sted på Søstrenes Storaas hotell i Jondalen. Stedet var ikke tilfeldig valgt. Bare noen kilometer unna ligger et av de mest omstridte skogområdene i hele landet, Follsjå i Notodden.

Ved Follsjå er det oppdaget store skogområder med en rikdom av arter man knapt finner noe annet sted på disse breddegrader. Her er det registrert hele 115 rødlistearter. Mange av dem er sterkt og kritisk truede. Det er også funnet en bille man trodde var utdødd i Norge. Samtidig fortsetter flatehogsten i disse unike skogene. Hvis hogstene fortsetter i dette tempoet, vil et helt skoglandskap med internasjonale naturverdier være fragmentert innen ti år.

Rapport fra hogstfeltet

Deltagerne på skogtreffet fikk være med biologen Sigve Reiso fra Biofokus inn i det aller helligste i gammelskogen i Ramsås ved Follsjå. Veien gikk gjennom et gigantisk hogstfelt der rester av den unike gammelskogen fortsatt var synlig i hogstavfallet.

- Dette hogstfeltet har ingen verdi for gammelskogartene. Man trenger kanskje fire hundre år før dette området blir beboelig for dem igjen, sa Reiso.

Biologen Sigve Reiso viser fram et funn av den sjeldne soppen skyggebrunpigg, som står som sårbar på rødlisten. Foto: Tor Bjarne Christensen

Her har artene en framtid

Reiso forklarte at en furuskog har en syklus på åtte hundre år og at mangfoldet av arter har god tilgang på leveområder i dette skoglandskapet.

- Så store naturskoger har vi nesten ikke noe igjen av i Norge. Vi har funnet arter som knapt lever noe annet sted, og mengden individer av sjeldne arter er god. Dette er som å komme til en glemt dal. Så unikt er dette landskapet, sa Reiso.

- Andre steder hvor vi finner slike truede arter, er de som levende døde fordi de kanskje leve

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

Energikommisjonen viser til strømsparing som det viktigste tiltaket for å frigjøre energien Norge trenger. Stortingets energikomité krever bedre støtteordninger, og til høsten kommer regjeringen med en plan.
Natur & miljø 14.08.2023
Naturvernforbundet har dokumentert hundre hogster og inngrep i verdifulle skoger. - Dette er bare toppen av isfjellet, sier Gjermund Andersen, leder i Naturvernforbundets skogutvalg.
Natur & miljø 08.08.2023
Det finnes alternativer til gruvedumping, og det er planer om gruvedrift helt uten avfallsdeponi i Norge. - Vi trenger ikke å ødelegge flere fjorder, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Natur & miljø 26.07.2023
Alt tyder på at norske fjorder blir ødelagt og skadd av gruveavfall, og det kan ta mange hundre år før bunnforholdene blir naturlige igjen. Likevel deponeres det millioner av tonn i sjøen årlig.
Natur & miljø 08.06.2023
Hvordan skal vi løse natur- og klimakrisen vi står oppe i?Naturvernforbundet mener at vi må lytte mer til samene, og oppretter eget samepolitisk råd.
Natur & miljø 02.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt