AddToAny

TAR KOK/KJØL-METODEN ET HAKK VIDERE

TAR KOK/KJØL-METODEN ET HAKK VIDERE
Porsgrunn kommune har nylig åpnet sitt splitter nye sentralkjøkken på Mule sykehjem. Som flere andre kommuner har de tatt i bruk serveringsmetoden som kalles Frisk Mat System. - Dette er ikke bare en matvogn, men en filosofi og et eget matkonsept sier Helge Slettingdalen i E. Christiansen AS.
Bystyret i Porsgrunn kommune vedtok rundt juletider i 2013 at de skulle bygge et sentralkjøkken og gå over til å produsere maten med kok/ kjøl-metoden. Diskusjonen i forkant og selve vedtaket førte til en heftig debatt om eldrematen i kommunen. Mange mente «posemat» hadde en negativ klang. Det var også motstand mot å legge ned fire sykehjemskjøkken med kok-server blant kokkene. Etter hvert innså flere at en endring presset seg fram. Kokkene så konturene av både fornyelse og ny giv.

DETTE MÅ VERDEN FÅ VITE OM
E. Christiansen AS kom tidlig inn i prosessen som kjøkkenkonsulent i Porsgrunn kommune. De har utviklet serveringssystemet Frisk Mat System. Dette er et konsept bygget rundt en avansert ovn som kan fungere både som kjøleskap og regenereringsvogn. Ovnen er likevel enkel å håndtere for alle. Maten kan anrettes på tallerken eller fat av kokker og individuelt tilpasses alle pasienter. Den kjøres så ut på avdelingen hvor man enten bruker den kombinerte ovnen eller en fastmontert ovn. Maten blir varmet opp til ønsket tidspunkt og holder seg i opptil 2 timer. Med den måten lages det ikke «posemat» og matlukten er tilbake på avdelingene.
Dette serveringssystemet har blitt tatt i bruk i flere kommuner allerede. Sandetun sykehjem i Sande kommune
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt