Kjøkkenskriveren
03.09.2019
Kristen Udjus, produsent av tidligpotet i Reddal merker ikke mye til nedgangen i potetkonsumet her til lands. Fra begynnelsen av juni og til midten av august tas det opp, pakkes, sorteres og sendes ut poteter til forbrukerne. Både etterspørselen og produksjonen når stadig nye høyder.
Vi er i Reddal i Aust Agder. Det er juni og sommer. Reddal er en bygd innerst i fylket som er kjent for landbruk. Og da særlig poteter. Bygda konkurrerer hvert bidige år med Jæren om å være først ute med tidligpotetene. Som regel er det jevnt løp. Når vi er på besøk hos Kristen Udjus og familien, har potetopptakingen allerede foregått noen dager.
Kristen Udjus og kona overtok gården for noen tiår siden. Gjennom elleve generasjoner, helt fra 1600 - tallet, har det vært kontinuerlig gårdsdrift her. I år er det to hundre tonn poteter som skal opp av jorda hos Udjus. For her er det poteter det dreier seg om. Gjennom 25 år har ekteparet bygd opp en solid kunnskapsbase innenfor produksjon av tidligpotet.
Det maskinelle er også på stell. Nyoverhalt og trimmet for ti ukers intensivt hardkjør. Også nedbetalt og godt vedlikeholdt gjennom år. I juni, juli og halve august er det fullt kjør med opptak av poteter. Kristen har fire typer poteter i år. I teorien skal rekkefølgen, når sortene er klare for opptak være genetisk klare. De har alle sine spesifikke egenskaper og karakteristika. Men, som Kristen Udjus sier:
Gå til medietKristen Udjus og kona overtok gården for noen tiår siden. Gjennom elleve generasjoner, helt fra 1600 - tallet, har det vært kontinuerlig gårdsdrift her. I år er det to hundre tonn poteter som skal opp av jorda hos Udjus. For her er det poteter det dreier seg om. Gjennom 25 år har ekteparet bygd opp en solid kunnskapsbase innenfor produksjon av tidligpotet.
Det maskinelle er også på stell. Nyoverhalt og trimmet for ti ukers intensivt hardkjør. Også nedbetalt og godt vedlikeholdt gjennom år. I juni, juli og halve august er det fullt kjør med opptak av poteter. Kristen har fire typer poteter i år. I teorien skal rekkefølgen, når sortene er klare for opptak være genetisk klare. De har alle sine spesifikke egenskaper og karakteristika. Men, som Kristen Udjus sier: