AddToAny

TA EN POTET!

Kristen Udjus, produsent av tidligpotet i Reddal merker ikke mye til nedgangen i potetkonsumet her til lands. Fra begynnelsen av juni og til midten av august tas det opp, pakkes, sorteres og sendes ut poteter til forbrukerne. Både etterspørselen og produksjonen når stadig nye høyder.
Vi er i Reddal i Aust Agder. Det er juni og sommer. Reddal er en bygd innerst i fylket som er kjent for landbruk. Og da særlig poteter. Bygda konkurrerer hvert bidige år med Jæren om å være først ute med tidligpotetene. Som regel er det jevnt løp. Når vi er på besøk hos Kristen Udjus og familien, har potetopptakingen allerede foregått noen dager.
Kristen Udjus og kona overtok gården for noen tiår siden. Gjennom elleve generasjoner, helt fra 1600 - tallet, har det vært kontinuerlig gårdsdrift her. I år er det to hundre tonn poteter som skal opp av jorda hos Udjus. For her er det poteter det dreier seg om. Gjennom 25 år har ekteparet bygd opp en solid kunnskapsbase innenfor produksjon av tidligpotet.
Det maskinelle er også på stell. Nyoverhalt og trimmet for ti ukers intensivt hardkjør. Også nedbetalt og godt vedlikeholdt gjennom år. I juni, juli og halve august er det fullt kjør med opptak av poteter. Kristen har fire typer poteter i år. I teorien skal rekkefølgen, når sortene er klare for opptak være genetisk klare. De har alle sine spesifikke egenskaper og karakteristika. Men, som Kristen Udjus sier:
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt