AddToAny

svarte biokull-gull

- Tørrgran fra Innlandet blir til medisin for griser i England, Danmark, Spania og her hjemme. Det er jo fantastisk, sier Einar Stuve entusiastisk. Han tar seg en smakebit av biokullet selv, og viser at helt rent karbon, som er bra for tarmen til dyr, også er bra for han.
OPPSTARTEN AV OBIO-EVENTYRET
i 2021 har fortsatt mange elementer av gründervirksomhet i seg, men Einar Stuve sier entusiastisk at det som er godt for dyra, godt for jorda, godt for skogen og godt for klima, også har et enormt potensial. Den gode effekten på dyr, jord og klima er enkel å kommunisere ut. Når prosessen fra flis til ferdig produkt skal forklares, må han gå mer vitenskapelig til verks.
- Summen er likevel at biokull er kult, og at kull er vårt gull, vårt svarte gull, konstaterer daglig leder Einar Stuve. Han er enig i at det trolig ikke er mange av dem som travelt haster forbi på E6 over Rudshøgda i Ringsaker, som vet hva Obio-logoen som fyker forbi skjuler.
- Nei, vi har et stykke igjen før vi blir like kjente som «steinrøysa nedi bakken» og Prøysen-stua i nabolaget, smiler Einar. Han kan opplyse at bedriften nå er i ferd med å øke staben fra to faste til tre med en ny prosjektsjef og produktutvikler, som vil være med å lede de ulike utviklingsprosjektene, samt bidra i nybrottsarbeid, markedsføring og salg.
- Den enkle forklaringen på produksjonen biokull er at vi av flis lager et fôrtilskudd, som gir bedre helse og dyrevelferd, og et rent kull som forbedrer jordkvaliteten. Samt at den karbonnegative effekten gjør at vi tar CO2 ut av det korte kretsløpet, og omgjør det til et evig langt kretsløp. Karbonfangst og lagring, oppsummerer han.
IDEEN SPIRET I 2015
Einar Stuve forteller at videreutvikling rundt pyrolyse kom på bordet i 2015, men at den første produksjonen av biokull først ble startet i januar 2021. Obio AS har sitt utspring i Oplandske Bioenergi, som ble etablert i 2006, et selskap startet av gårdbrukere og skogeiere i Gjøvik og Stange. Tidlig ble Glommen Mjøsen Skog, Hedalm og Eidsiva Bioenergi med på eiersiden i selskapet, og i dag er Obio 60 prosent eid av Eidsiva Bioenergi og 40 prosent av Glommen Mjøsen Skog. Obio AS ble formelt stiftet i desember 2022, og inntil da var Einar Stuve daglig leder i Oplandske Bioenergi.
- De første årene jobbet vi mye med innhenting av kunnskap og diskusjon rundt hvordan vi kunne utvikle produktet, før vi besluttet å bygge fabrikken i 2020. Vi fikk «låne» en fire mål stor tomt av vår gode nabo og samarbeidspartner Nortura, og bygde 800 kvadratmeter stor fabrikk. Vi hadde en tanke om utvikling og vekst, og det har slått til. Da vi bygde for den første pyrolysemaskinen, prosjekterte vi for mottak av flis, tørke og lager for dobbel produksjon, det vil si i to pyrolysemaskiner. Vi har også to flis-siloer. I år har vi besluttet å bygge på 230 kvadratmeter til for en ny maskin. I utgangspunktet investerte vi 21 millioner kroner, med blant annet et tilskudd på
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Helt siden antikkens Hellas har folk brukt såkalte «ønskekvister» for å finne vann, mineraler og å spå om fremtiden. Møt Svein. Han er kvistgjenger.
SKOG 30.04.2024
Den første tiden etter planting kan være tøff for gran- og furuplanter. De må konkurrere hardt om vann og næring på flata, og er utsatt for skader. Vi testet om gjødsling gitt ved planting kan gi «starthjelp» i denne vanskelige fasen.
SKOG 30.04.2024
Det er en overdrivelse å si at gråor, Alnus incana, er et majestetisk tre. Men opp igjennom tidene har det likevel betydd mye, både rød farge, lett fottøy og ikke minst som kalender.
SKOG 30.04.2024
Utpå Nøtterøy finnes en rekke problemer ved at allmenheten faktisk går på tur. Dette irriterer villaeiere som finner på ulike ting for å ha strandsonen for seg selv.
SKOG 30.04.2024
For mange granplanter dør før de får etablert seg på hogstfeltet. Nå er det bevilget 20 millioner kroner til et fem og et halvt års prosjekt som skal kontrollere både plantenes vei fra skogplanteskolene til hogstfeltene og foryngelsesresultatet på flere hundre plantefelt.
SKOG 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt